Yılanlı Sütün Yok Olma Tehlikesi İle Karşı Karşıya

2 bin 500 yıllık geçmişi olan ve milattan sonra 4´üncü yüzyıldan bu yana İstanbul´da bulunan ´Yılanlı Sütun´ yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Güncel 6.10.2018 12:55:48 0
Yılanlı Sütün Yok Olma Tehlikesi İle Karşı Karşıya

Antik dönemden günümüze kalan eserlerden biri olan Yılanlı Sütün , milattan önce 478-477 yılında Pers İmparatorluğu ile Batı Anadolu ve Ege Denizi çevresinde bulunan Kent Devletleri arasında uzun yıllar süren savaşın sonunda Yunanlılar tarafından her zaman özgürlüğü hatırlatması amacıyla Apollon´a sunulmak üzere için inşa edildi.

2 bin 500 yıllık geçmişi olan ve milattan sonra 4´üncü yüzyıldan bu yana İstanbul´da bulunan bu eser günümüzde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Uzmanlar, açık havada birçok dış faktörden olumsuz yönde etkilenen eserin kapalı bir müze alanında korumaya alınması gerektiğini belirtiyor.

Ege Denizi´nin iki kıyısında kurulmuş olan ve çocuğu Helen kökenli Kent Devletleri ile Persler arasında yaşanan uzun savaşların ardından  Yunan Devletleri´nin kazanılan zaferin anısına yaptırdıkları eserlerden biri olan ´Yılanlı Sütun´ yüzyıllardır varlığını devam ettiriyor. İlk halinden bugüne birçok parçası eksilen eser, eski adıyla Hipodrom şimdiki adıyla Sultan Ahmet Meydanı ´nda asırlardır ayakta duruyor. Ancak açık hava koşullarında varlığını sürdürmeye çalışan ´Yılanlı Sütun´ için bazı tehlikeler söz konusu. Uzmanlar hava değişimi, nem, doğal afet gibi unsurlardan olumsuz yönde etkilenen eserin kapalı bir alanda sergilenmesi konusunda hem fikir.

 Daha önce Yılanlı Sütun´un bir müzede koruma altına alınması konusunda bir yüksek lisans tezi yazan İstanbul Arkeoloji Müzesi arkeologlarından Gülbahar Baran Çelik, eserin 2 bin 500 yıldır dışarıda olduğunu, bu nedenle birçok özelliğini kaybettiğini söylüyor ve bu durumun sebeplerini şöyle açıklıyor:

'Maden eserler açık hava koşullarından çok fazla etkilenir. Çünkü sıcakta genleşip soğukta sıkışırlar ve kendilerini havanın sıcak veya soğuğuna adapte etmeye çalışırlar. Bu durum maden eserler üzerinde ´korozyon´ dediğimiz hastalığın başlangıcına sebep olur. Bu eserler aynı zamanda nemin değişkenliğinden de etkilenir. Oysa maden eserlerin sabit sıcaklık ve nem oranına sahip ortamlarda muhafaza edilmesi gerekir. Eğer eser dışarıdaysa da bu koşulların sağlanması ve koşulların sürdürülebilir olması gerekir. Ancak Yılanlı Sütun için şu anda böyle bir ortam sağlanamadığından eserin kapalı alana taşınması daha doğru olacaktır.'

ÜZERİNDE BOYA İZLERİ, ETRAFINDA ÇÖPLER VAR'

 Eserin üzerinde çok önemli çatlakların olduğuna da dikkat çeken Çelik, 'Yağmurlu havalarda o çatlakların içinde giren su buzlanarak, genleşmeye ve çatlakların artmasına neden oluyor. Onun dışında karbondioksit, sülfürdioksit gibi atmosferde bulunan çok sayıda gaz da korozyon oluşmasına neden oluyor. Bunun dışında bir de fiziksel faktörlerden kaynaklanan sıkıntılar yaşanabiliyor. Deprem gibi, dışarıdan atılan sert cisimler gibi ya da esere zarar verecek boyalar, sıvılar gibi. Bugün hale üzerinde boya izlerini, aşağı atılmış çöpleri görebilirsiniz. Bu kadar değerli bir eserin bu koşullarda burada olması oldukça riskli' diye konuştu.

ESERE AİT YILAN BAŞLARINDAN BİRİ ARKELOJİ MÜZESİ´NDE

Yılanlı Sütun´un yerinden kaldırılması için bir projelendirme sürecine ihtiyaç olduğunu belirten Çelik, bu çalışmada sadece arkeolog ve restoratörlerin değil farklı bilim dallarından uzmanların, sanat tarihçilerinin bir arada olması gerektiğini vurguladı. Eserin şu anda olduğu yere bir kopyasının koyulup orjinalinin kaldırılmasını ve önemli bir restorasyondan geçtikten sonra müzede sergilenmesinin doğru olacağını dile getiren Çelik, 'Yılanlı Sütun´da yer alan 3 yılan başından biri şu anda İstanbul Arkeoloji Müzesi´nde sergileniyor. Bu eseri de onunla birlikte sergileyebiliriz. Öncelikle bu işe liderlik edecek bir kurum lazım. Kültür Bakanlığı ve onun birimi olan Arkeoloji Müzeleri ya da Restorasyon Merkez Müdürlüğü bu çalışma için en uygun adresler' dedi.

'ESERİN MÜZEYE KALDIRILMASI OSMAN HAMDİ BEY´İN DE VASİYETİ'

Konuyla ilgili hazırladığı teze başlamadan önce İstanbul Arkeoloji Müzeleri´nin de kurucusu olan Osman Hamdi´nin bir mektubuyla karşılaştığını söyleyen Çelik, '1895´te Maarif´e yazılmış duygusal bir mektuptu. Osman Hamdi Bey o mektupta ülkemizin çok değerli kültür varlıkları olduğundan ve bunların ülke için gurur kaynağı olduğundan söz ediyor. Ama bir o kadar sorumlu olduğumuzu hatırlatıp, bu eserin ne kadar önemli olduğundan ve bir sürü yayınının yapıldığından, bilim adamları tarafından çok değer verildiğinden ancak dışarıda hem yağmur hem de güneşe karşı korunmasız olduğundan, içine atılan çöplerden, üzerine atılan taşlardan bunun her ne kadar ilgililere söylense de önüne geçilemediğinden söz ediyor. Bu nedenle eserin müzeye taşınması ve yerine kopyasının yapılması önerisinde bulunuyor. Ama o öneri kabul edilmiyor. Bu anlamda eserin müzeye kaldırılması aslında Osman Hamdi´nin de bir vasiyeti diyebiliriz' ifadelerinde bulundu.

DÜNYADA ÖRNEKLERİ VAR

'İtalya´da San Marco Kilisesi´nin önünde yine İstanbul Hipodromundan götürülmüş olduğu düşünülen 4 tane bronz at heykeli vardı. Bunların kilisenin dışında, açık alanda bir galeride sergilenmesini restoratörler uygun bulmadı. Bu nedenle özgün eserler içeri alındı yerlerine replikaları koyuldu. Benzer şekilde Michelangelo´nun Floransa´daki meşhur Davut Heykeli Galleriadell´Accademia´ya kaldırıldı. Yerine bir replikası koyuldu.'

'BİR GÜN ANITIN PARÇALANDIĞINI GÖREBİLİRİZ'

Dünyada bu kadar eski ve hala bir meydanda duran tek eserin Yılanlı Sütun olduğuna dikkat çeken Yılmaz, 'Eserin üzerinde derin çatlaklar var. Tıpkı üzerinde yer alan yılan başlarının daha önce kırılması gibi bir gün geldiğimizde anıtın parçalar halinde yere yığıldığını görebiliriz. Bu hem çok trajik olur hem de ülkemiz açısından prestij kaybına neden olur. Bu nedenle artık bu durumu tartışmamız, mümkün olduğu kadar çabuk karar vermemiz ve bu anıtın ömrünü uzatmak için projeler geliştirmemiz lazım' dedi.

4´ÜNCÜ YÜZYILDAN BU YANA İSTANBUL´DA

Milattan önce 479 yılında Perslerle Yunan Kent Devletleri arasında uzun yıllar devam eden savaşlar Platea Savaşı ile son buldu. Yunanlılar bu zaferin anısına Delphoi Apollon Tapınağı´na çok sayıda adak heykeli sundu. Bu heykeller arasında yer alan ve 3 parçadan oluşan Yılan Sütun (Burmalı Sütun) günümüze ulaşan ve en meşhur olan eserdir. İlk yapıldığında birbirine sarılmış 3 yılanı ve üzerinde altın kaplama bir kazanı bulunan eser, savaşa katılmış 31 Kent Devleti´nin ismini de üzerinde taşıyordu. İlk kayıplarını 100 yıl sonra vermeye başlayan Yılanlı Sütun´un önce altın kazanı eritildi. Uzun süre bu kutsal alanda kalan eserin İmparator Konstantin  tarafından milattan sonra 324-330 yılları arasında İstanbul´a getirildiği ve dördüncü yüzyıldan bu yana burada olduğu tahmin ediliyor. Eserle ilgili elde edilen bilgiler arasında Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul alındıktan sonra yılanlardan birinin çenesinin kaybolduğu, saray tarihçisi tarafından verilen bilgiye göre ise 21 Ekim 1700´de saat 17.20´de bir gürültü ile yılan başlarının koptuğu biliniyor. İstanbullular anıtın, kenti yılanlardan koruyan bir tılsımı olduğuna inanıyordu. Kopan yılan başlarından biri şu anda İstanbul Arkeoloji Müzesi´nde sergilenirken diğerlerinin nerede olduğu bilinmiyor.

 

 


1 Nisan Pazartesi Okullar Tatil Edildi

AKP standındaki korsan broşürlere suç duyurusu

ALİ KILIÇ İFADE VERDİ

Sultanbeyli’de Bir Ev Alev Alev Yandı

Türkiye'de Yaşlı Nüfus Artıyor

Kadem Ekşi Ve Osman Bak, Gençlerle İftarda Buluştu

Ümraniye Belediye Başkanı Yıldırım, Roman Vatandaşlar İle İftar Yemeğinde Buluştu

MALTEPE’DEKİ AMATÖR KULÜPLERE 100’ER BİN TL NAKİT YARDIM

BAKAN BAK SEVGİ YÜRÜYÜŞÜNE KATILDI

2 Belediye Başkanı İfadeye Çağrıldı

Ümraniye Belediye Başkanı Yıldırım, Yetim Çocuklarla İftarda Buluştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan broşür dağıtırken saldırıya uğrayan Ramazan Şahin’e ’geçmiş olsun’ telefonu

SALDIRIDA YARALANAN ŞAHİN’E CUMRUHBAŞKANI ERDOĞAN’IN SELAMINI İLETTİ

İŞSİZLİK ORANI 2023 YILINDA YÜZDE 9,4 OLDU

Bayram ikramiyeleri ödenme tarihleri belli oldu

Metrobüs Arıza Yaptı, Durakta İnsan Seli Oluştu

Maltepe’de otomobil alev topuna döndü

KÖYMEN VE İMAMOĞLU FINDIKLI’DA VATANDAŞLARLA BULUŞTU

MALTEPE’DE BROŞÜR DAĞITAN AK PARTİLİ’Yİ DARP EDEN 6 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

9. Tuzla’nın Yıldızlarına Ödül Yağmuru’nda 104 Öğrenci Ödüllendirildi

Yeşilçam'ın ünlü ismi Bahar Öztan hayatını kaybetti!

Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım: “Dişe dokunur bir hizmetleri olmadı”

İETT Otobüsü Yaşlı Kadına Çarptı.

EKŞİ” MALTEPE’NİN YENİ BİR DÖNÜŞÜME İHTİYACI VAR”

Pamuk Şekerler, Başkan Amcadan

Kadem Ekşi, Engelli Annelerinin Sıkıntılarını Dinledi

YEREL SEÇİMLER OY PUSULASI TANITILDI

Tarihi Beykoz Çayırı Restoranı ve Millet Kıraathanesi hizmete açıldı

Enflasyona Meydan Okuyan Lokanta

EKŞİ “MALTEPE’DE DOKU DEĞİŞİYOR. SİZLERLE BİRLİKTE TARİHİ BİR ZAFERE İMZA ATIYORUZ”

Yükleniyor

Sabiha Gökçen, Kahire Sphinx uçuşları başladı

Fitch Türkiye'nin kredi notunu yükseltti

CHP'nin AYM Başvurusu, Memuru Vurdu.'2 milyon memurun maaşı 345 TL azalacak'

ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

Ramazan pidesinin fiyatı belli oldu

AnadoluJet'ten ucuz bilet kampanyası

THY'DEN UCUZ BİLET KAMPANYASI

TUZLA YENİ CAZİBE MERKEZİ OLDU

İŞSİZLİKTE AZALMA, İSTİHDAMDA ARTIŞ

Kuala Lumpur-Sabiha Gökçen seferini yapan ilk uçak törenle karşılandı

MALTEPE’DEKİ AMATÖR KULÜPLERE 100’ER BİN TL NAKİT YARDIM

PFDK’dan, Galatasaraylı futbolcu Icardi’ye 1 maç men cezası

ŞAMPİYONA BAŞKAN ADAYINDAN DESTEK

ESİN KÖYMEN GÜLSUYU SPOR TARAFTARIYLA BİRLİKTE ŞAMPİYONLUĞU KUTLADI

BAŞKAN ADAYI EKŞİ’DEN AMATÖR KULÜPLERE DESTEK

SPORCU GENÇLERE “KADEM ABİ “ SÖZÜ

Ziraat Türkiye Kupası’nda çeyrek ve yarı final eşleşmeleri belli oldu

BAŞIBÜYÜK STADI “BAŞIBÜYÜKLÜLERİN OLACAK”

Ümraniye’de futbol mahallelere taşındı

Okan Buruk'tan Tarihi Başarı

9. Tuzla’nın Yıldızlarına Ödül Yağmuru’nda 104 Öğrenci Ödüllendirildi

ESİN KÖYMEN, ÖĞRETMENLERLE BULUŞTU

EKŞİ “ MALTEPE’Yİ EĞİTİM VE SAĞLIK MERKEZİ YAPACAĞIZ”

AFET ARAMA KURTARMA KULÜBÜ SERGİ

OKULLARDA EĞİTİM SÜRESİ ARTACAK MI?

İSTANBUL'DA 1428 OKUL DEPREME KARŞI RİSKLİ

İstanbul'da 100 Okul Deprem Riskinden Dolayı Boşaltıldı

Ataşehir’de okul servislerine yönelik denetim yapıldı

Üniversite Mezunlarının Yüzde 71,7'si İstihdam Edildi

Okulların Kapanacağı Tarih Belli Oldu

AKP standındaki korsan broşürlere suç duyurusu

Kadem Ekşi Ve Osman Bak, Gençlerle İftarda Buluştu

SALDIRIDA YARALANAN ŞAHİN’E CUMRUHBAŞKANI ERDOĞAN’IN SELAMINI İLETTİ

Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım: “Dişe dokunur bir hizmetleri olmadı”

EKŞİ” MALTEPE’NİN YENİ BİR DÖNÜŞÜME İHTİYACI VAR”

EKŞİ “MALTEPE’DE DOKU DEĞİŞİYOR. SİZLERLE BİRLİKTE TARİHİ BİR ZAFERE İMZA ATIYORUZ”

MURAT KURUM MAL VARLIĞINI AÇIKLADI

“SEVGİ YÜRÜYÜŞÜ”NDE VATANDAŞLARLA KUCAKLAŞTI

SOKAKLARINDA BÜYÜDÜĞÜM MALTEPE İÇİN YOLA ÇIKTIM

KÖYMEN HALKÇI BELEDİYECİLİK TAAHHÜTNAMESİ’Nİ İMZALADI

Boğaz'da sisle oluşan kartpostallık manzara dron ile görüntülendi

ABD, İki Yüzlü Düşmanlığını Bir Kez Daha Tescilledi

Corona Virüsünden Sonra Hanta Virüsü Çıktı

ABD´ye Karşı Olumsuz Tavır Yüzde 64´e Yükseldi

Vizesiz Geçiş , 2018’De

Şangay’dan Maltepe’ye fuar desteği

Bu Adamın 63 İsmi Var

IŞID Türk Konsolosluğu?nu İşgal Etti

MALTEPE?DE SURİYE VE MISIRDA Kİ: KATLİAM PROTESTO EDİLDİ

1 Nisan Pazartesi Okullar Tatil Edildi

ALİ KILIÇ İFADE VERDİ

Türkiye'de Yaşlı Nüfus Artıyor

Ümraniye Belediye Başkanı Yıldırım, Roman Vatandaşlar İle İftar Yemeğinde Buluştu

BAKAN BAK SEVGİ YÜRÜYÜŞÜNE KATILDI

İŞSİZLİK ORANI 2023 YILINDA YÜZDE 9,4 OLDU

Metrobüs Arıza Yaptı, Durakta İnsan Seli Oluştu

Yeşilçam'ın ünlü ismi Bahar Öztan hayatını kaybetti!

Pamuk Şekerler, Başkan Amcadan

Kadem Ekşi, Engelli Annelerinin Sıkıntılarını Dinledi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13