AKP, 300 bin işsiz Öğretmene 53 bin daha ekliyor

Siyaset 2.03.2014 23:25:30 0
AKP, 300 bin işsiz Öğretmene 53 bin daha ekliyor
TBMM Genel Kurulu`nda, BDP`nin atanamayan öğretmenlerle ilgili verdiği Meclis araştırması önergesi reddedildi.
 
Önerge üzerinde konuşan CHP Balıkesir Milletvekili, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Üyesi Namık Havutça atanamayan öğretmenlerin, eğitim sisteminin en önemli sorunu olduğunu ifade ederek, 300 bini aşkın atanamayan öğretmen bulunduğunu kaydetti.
 
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın, iktidara gelmeden önce mitinglerde atama sözü verdiğini anlatan Havutça, AKP iktidarında eğitim fakültelerinin sayısı ile işsiz öğretmen sayısının arttığını vurguladı.
Havutça?nın TBMM Genel Kurulu?nda yaptığı konuşma şöyle:

Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; atanamayan öğretmenler sorunu gerçekten de Türk millî eğitim sisteminin en önemli sorunlarının başında yer alıyor.

Dolayısıyla, BDP`nin bu grup önerisini öğretmenlerimizin sorunlarının çözümü noktasında bir fırsat olarak değerlendiriyor ve gündeme alınması için ben de buradan milletvekillerimize çağrıda bulunuyorum.

Değerli arkadaşlarım, Türk millî eğitim temel yasasını görüşüyoruz ve burada ana eksen dershanelerin kapatılması. Oysa, Türkiye`de 300 bini aşkın atanamayan öğretmen var bugün ve dershanelerde de yaklaşık 53 bin öğretmenin çalıştığını biliyoruz.
 
Bakın, eğer öğretmenlerin sorunlarını gerçekten siyasi iktidar çözmekte kararlıysa ve samimiyse, öncelikle yapılması gereken, 300 bin öğretmenin atanmasıyla ilgili koşulların tartışılmasıdır.

Bunu yapmak yerine, millî eğitimde yeni bir kaosu yaratmanın bugün burada argümanları dökülüyor.
Bakın, Sayın Başbakanın atanamayan öğretmenlerle ilgili size birtakım sözlerini söylemek istiyorum.

Yıl 2002, İstanbul mitingi: 'Birçok gencimiz, özellikle öğretmen adaylarımız işsiz kaldı. Ülkede eğitim çökmüş, köy okulları kapanmış, merkezdeki okullar bile öğretmen diye can çekişirken sen sınavla öğretmen seçmeye kalkıyorsun.
 
Bıraksana, genç öğretmenlerimiz gitsin, çalışsın. O kadar sene beklet, sonra al. O adamda artık heves kalır mı, öğretmenlik yapabilir mi? Ama inşallah, biz iktidar olunca öğretmenler okulun bittiği gün hazırlıkları yapacak, ertesi gün görev aşkıyla okulun yoluna gidecek.

Hiç merak etmeyin.' diyor. Yine 18 Mayıs 2002, İzmit mitingi: 'Şu sisteme bakın hele. Ülkede 72 bin öğretmen açığı var, sen sınavla öğretmen seçiyorsun. Hangi akla hizmet ediyorsunuz? Bırak da öğretmenlerimiz okul seçsin, göreve başlasın.
 
Önüne neden engel koyuyorsunuz? İnşallah, biz hükûmetimizi kurduğumuzda bütün öğretmenleri göreve başlatacağız. Öncelikli olarak eğitim sorununu çözeceğiz.' diyor. Ve yine, Gaziantep mitingi, 18 Ekim 2002: 'Yahu, bir sürü bölüm öğretmenimiz boşta geziyor. Resim öğretmeni matematiğe, müzik öğretmeni beden eğitimi dersine giriyor.

Niye öğretmen ihtiyacı var? Ama bakın şu işe, bunlar bir de sınavla öğretmen alıyor. O zaman niye okutuyorsun bu öğrencileri, yazık değil mi? `Öğretmen almıyorum.` de, bu evlatlarım okumasın boşuna. Ama biz iktidar olunca, inşallah, boşta öğretmen adayı olmayacak.' diyor. Ve son olarak da, Samsun mitinginde: 'Buradan sözüm tüm genç öğretmen adaylarına: Siz merak etmeyin, biz geldiğimizde, üniversiteyi bitirdiğinizde `Ne yapacağım, sınavı ya
Şimdi, Sayın Başbakan iktidar olduktan sonra, bakın değerli milletvekilleri, iktidar oluktan sonra da Antep`te bir açılışta 'Şubatta atama olmazsa size oy vermeyeceğiz.' diyen öğretmene 'Al oyunu kendine sakla.' diyor.

Şimdi, değerli milletvekilleri, Sayın Başbakanın ve Hükûmetin tavrı bu, atanamayan öğretmenlerle ilgili.

Şimdi gerçekten de buradan atanamayan öğretmen kardeşlerime soruyorum: On iki yıldan beri artık Sayın Başbakanın bu sözü tutmayacağını görmüş olmanız gerekiyor. Sayın Başbakanın atanamayan öğretmenlerle ilgili bir sorunu değil, evlatlarıyla ilgili sorunları olduğunu açık bir şekilde gördük.
Bakın, Türkiye`de 17 Aralıktan bu yana çıkan yolsuzluğun ekonomik boyutuyla bir hesabını yaptı Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı, şöyle bir hesap yaptı: 86 milyar avro para ekonomik yolsuzluğun boyutu olarak hesaplandığında 247 katrilyon para tutuyor.
 
Bu rakam atanamayan 300 bin öğretmenimizin maaşını karşılıyor değerli milletvekili arkadaşlarım ve bunu çözmek yerine, öğretmenlerimizin sorunlarını çözmek yerine, millî eğitimde... Bırakın öğretmenlerin yoksulluğunu, çalışan 750 bin öğretmenin yoksulluk sınırının altında maaş almasını, çalışanlar da büyük bir yoksulluk kıskacında. Bunu nasıl çözmeliyiz?

Değerli milletvekilleri, evet, aslında bu atanamayan öğretmenler sorunu yalnızca atanamayan öğretmenlerin sorunu değil; Türkiye`de bir sosyal sorun, millî eğitimin ana sorunlarından bir tanesini oluşturuyor.

Bakın, 2003 yılından bu yana AKP Hükûmetinin hiçbir eğitim politikası yok bu konuyla ilgili. 2002`de 70 bin atanamayan öğretmen var, bu, 2004`te 90 bin oluyor, 2010`da 100 bin oluyor, 2011`de 150 bin oluyor yani kar topu gibi giderek çığa dönüşüyor.

Ya, sizin, Millî Eğitim Bakanı olarak önünüzde koca bir problem, küçücük bir kar tanesiyle başlamış, giderek büyüyor. 2014 itibarıyla 300 bin olmuş, 2015`te 500 bin olacağı hesaplanıyor.

Siz millî eğitimi yönetiyor musunuz, gerçekten yönetiyor musunuz, yoksa bıraktınız gidiyor mu? Öyle anlaşılıyor ki -rakamlar ortada- değerli milletvekilleri, her siyasetçinin, hele sorumlu olduğu alanın, siyasi alanın yarınını hesaplamak zorunda olduğunu hepiniz bilirsiniz.
 
Siz hiçbir şey yokmuş gibi... Eğitim fakültesi siz iktidara geldiğinizde 59, bugün 79. O eğitim fakültelerini ne diye açıyorsunuz? Siz bugüne kadar YÖK`le karşılıklı oturup 'Ya, kardeşim, bu ülkenin ne kadar matematik öğretmeni ihtiyacı var, ne kadar İngilizce öğretmeni ihtiyacı var, ne kadar din bilgisi öğretmenine ihtiyaç var, beden eğitimi, tarih, coğrafya?' Belli değil mi bunlar? Belli, ülkenin nüfus artışı var.
 
Peki, oturup da YÖK`le 'Gel kardeşim buraya YÖK Başkanı, Millî Eğitim Bakanı, sendikalar, akademik çevreler; Türkiye`nin beş yıllık öğretmen planlaması şudur. Eğitim fakültelerini bundan sonra açmayacaksınız.' Askerî liselerde, askerî akademilerde boşta kalan subay oluyor mu değerli milletvekilleri? Neden? Çünkü iyi planlanıyor. Türkiye`de ama siz öyle bir noktaya getirdiniz.

Öğretmenlik mesleği bir kariyer mesleğidir, nitelik mesleğidir. Siz o gencecik yavrularımızın yarınlarını şekillendireceğimiz o sınıflara sıradan sözleşmeli bir adam sokamazsınız.

Tarih konusunda yeterli olan, birikimi olan, niteliği olan bir öğretmeni sokmak zorundasınız, İngilizce derslerine keza o öğretmeni sokmak zorundasınız.
 
Anayasa`mızın 2`nci maddesine Türkiye Cumhuriyeti`nin Atatürk ilkelerine bağlı, demokratik, laik bir sosyal hukuk devleti olduğunu ve ulusal bütünlüğü, bu bilinci verecek, bu anlayışa uygun öğretmeni o sınıflara sokmak zorundasınız. Siz ne yaptınız? Şu anda Millî Eğitimde birçok okulda sözleşmeli öğretmenler var, part time öğretmenler var.

Açık bir şekilde Anayasa`ya aykırı bir kamu görevlisinin, hele hele bir öğretmenin o sınıfa belli niteliklere, donanımlara sahip olarak girmesi gerekiyor. Unutmayalım, geleceğin Türk gençliğini şekillendirecek ulusal bilincine, sahip bilincine sahip, bilimsel nitelikleri olan, özgürlüğü olan ve üretkenliği olan, yaratıcı bir gençlik yetiştirmemiz gerekiyor.
 
Bunu yapmak yerine maalesef AKP iktidarı on iki yıldan beri hiçbir şey yapmamıştır bu konuda. Kendiliğinden... Ne yapıldı öğretmenler? Son çare, iş bulamayan öğretmen, bakın, sizin döneminizde 34 öğretmen intihar etti, atanamayan öğretmen değerli milletvekilleri.

Millî Eğitim Bakanı şimdi kalkmış bunları yok sayıyor ve hiçbir şey yokmuş gibi bir de kalkıp 53 bin öğretmenin ekmek yediği bugün dershaneleri kapatarak bu 300 bin işsiz öğretmene 53 bin öğretmen daha ekliyor; bunda bir mantık var mı, bunda bir akıl var mı?

O nedenle, gelin, oturarak, değerli milletvekili, bir grubumuzun önerisi üzerine Türk millî eğitim sistemini partiler üstü, Türkiye`nin geleceğini şekillendirecek öğretmenlerimizin işsiz kalmasını önleyecek eğitim fakültelerini öğretmen akademilerine dönüştürerek, öğretmen akademilerinden çıkacak öğretmenlerimizi aynen hâkimler savcılar gibi yetiştirerek Türkiye`nin geleceğini yönetecek olan evlatlarımızı, birikimli, nitelikli, donanımlı, kendine güvenen ve aynı zamanda Türkiye`nin dününü, bugününü, yarınını bilen gençlik yetiştirecek bir öğretmen politikasıyla Türkiye`yi tanıştıralım ve atanamayan öğretmenler sorunu artık yok olsun.

Bu bir Türkiye çağrısıdır, bu bir Türkiye`de insanlık sorunudur, bir millî eğitim sorunudur.

O nedenle, bu önergenin bizce acilen gündeme alınarak, önümüzdeki kuşaklarda daha büyük facialar yaşanmadan bu sorunun çözülmesi için bu önergenin gündeme alınmasını destekliyoruz dedi.

TBMM'DE YENİ SANDELYE DAĞILIMI

BOĞAZDA YUNUSLARIN ŞOVU

Kadıköy’de park halindeki 2 araç alevlere teslim oldu

Omana Gömdüğü Uyuşturucuyu Alırken Yakalandı

ESKİ BOKSÖR ARKADAŞINI DÖVE DÖVE ÖLDÜRDÜ

Üsküdar’da saldırıya uğrayan motokurye 5 yerinden bıçaklandı

Kartal sahil yolunda 4 araçlı zincirleme trafik kazası: 5 yaralı

Üsküdar’da 1 buçuk ton kaçak midye ele geçirildi

BAYRAMDA SAHİLLERE AKIN

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde bayram namazı

Maltepe Belediye Meclisi, Esin Köymen Başkanlığında İlk Kez Toplandı

BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN

KADIKÖY BELEDİYE MECLİSİ, MESUT KÖSEDAĞI BAŞKANLIĞINDA İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Çekmeköy’de Temel Kazısı Sırasında İstinat Duvarı Çöktü

Maltepe’de İETT Şoförünün Yolcuya Demir Sopayla Saldırdı

Yangından korktu, kalp krizinden hayatını kaybetti

Pendik’te Yediemin Otoparkında Yangın Paniği

Kartal Belediye Meclisi’nde yeni dönem başladı

Bayram namazı saatleri 2024

Maltepe’de Karşı Yönlerden Gelen 2 Otomobil Çarpıştı

Başkan Adıgüzel’den Pazar mesaisi

Ataşehir Belediye Meclisi yeni dönem toplantılarına başladı

Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım mazbatasını aldı

Sancaktepe’de uyuşturucu operasyonu: 2 şüpheli tutuklandı

KREDİ KARTI FAİZ ORANLARI ARTTI

TATİL TRAFİĞİ BAŞLADI

Maltepe Belediyesi’nde Bayramlaşma

AK PARTİ'NİN 31 MART İSTANBUL KARNESİ

MALTEPE'DE KÖYMEN DÖNEMİ BAŞLADI

Kadıköy’de kontrolden çıkan otomobil direğe çarptı: 3 yaralı

Yükleniyor

KREDİ KARTI FAİZ ORANLARI ARTTI

Sabiha Gökçen, Kahire Sphinx uçuşları başladı

Fitch Türkiye'nin kredi notunu yükseltti

CHP'nin AYM Başvurusu, Memuru Vurdu.'2 milyon memurun maaşı 345 TL azalacak'

ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

Ramazan pidesinin fiyatı belli oldu

AnadoluJet'ten ucuz bilet kampanyası

THY'DEN UCUZ BİLET KAMPANYASI

TUZLA YENİ CAZİBE MERKEZİ OLDU

İŞSİZLİKTE AZALMA, İSTİHDAMDA ARTIŞ

MALTEPE’DEKİ AMATÖR KULÜPLERE 100’ER BİN TL NAKİT YARDIM

PFDK’dan, Galatasaraylı futbolcu Icardi’ye 1 maç men cezası

ŞAMPİYONA BAŞKAN ADAYINDAN DESTEK

ESİN KÖYMEN GÜLSUYU SPOR TARAFTARIYLA BİRLİKTE ŞAMPİYONLUĞU KUTLADI

BAŞKAN ADAYI EKŞİ’DEN AMATÖR KULÜPLERE DESTEK

SPORCU GENÇLERE “KADEM ABİ “ SÖZÜ

Ziraat Türkiye Kupası’nda çeyrek ve yarı final eşleşmeleri belli oldu

BAŞIBÜYÜK STADI “BAŞIBÜYÜKLÜLERİN OLACAK”

Ümraniye’de futbol mahallelere taşındı

Okan Buruk'tan Tarihi Başarı

9. Tuzla’nın Yıldızlarına Ödül Yağmuru’nda 104 Öğrenci Ödüllendirildi

ESİN KÖYMEN, ÖĞRETMENLERLE BULUŞTU

EKŞİ “ MALTEPE’Yİ EĞİTİM VE SAĞLIK MERKEZİ YAPACAĞIZ”

AFET ARAMA KURTARMA KULÜBÜ SERGİ

OKULLARDA EĞİTİM SÜRESİ ARTACAK MI?

İSTANBUL'DA 1428 OKUL DEPREME KARŞI RİSKLİ

İstanbul'da 100 Okul Deprem Riskinden Dolayı Boşaltıldı

Ataşehir’de okul servislerine yönelik denetim yapıldı

Üniversite Mezunlarının Yüzde 71,7'si İstihdam Edildi

Okulların Kapanacağı Tarih Belli Oldu

BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN

AK PARTİ'NİN 31 MART İSTANBUL KARNESİ

MALTEPE'DE KÖYMEN DÖNEMİ BAŞLADI

Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım ikinci kez kazandı

ESİN KÖYMEN MALTEPE’NİN İLK KADIN BELEDİYE BAŞKANI OLDU

AKP standındaki korsan broşürlere suç duyurusu

Kadem Ekşi Ve Osman Bak, Gençlerle İftarda Buluştu

SALDIRIDA YARALANAN ŞAHİN’E CUMRUHBAŞKANI ERDOĞAN’IN SELAMINI İLETTİ

Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım: “Dişe dokunur bir hizmetleri olmadı”

EKŞİ” MALTEPE’NİN YENİ BİR DÖNÜŞÜME İHTİYACI VAR”

Boğaz'da sisle oluşan kartpostallık manzara dron ile görüntülendi

ABD, İki Yüzlü Düşmanlığını Bir Kez Daha Tescilledi

Corona Virüsünden Sonra Hanta Virüsü Çıktı

ABD´ye Karşı Olumsuz Tavır Yüzde 64´e Yükseldi

Vizesiz Geçiş , 2018’De

Şangay’dan Maltepe’ye fuar desteği

Bu Adamın 63 İsmi Var

IŞID Türk Konsolosluğu?nu İşgal Etti

MALTEPE?DE SURİYE VE MISIRDA Kİ: KATLİAM PROTESTO EDİLDİ

TBMM'DE YENİ SANDELYE DAĞILIMI

BOĞAZDA YUNUSLARIN ŞOVU

Üsküdar’da 1 buçuk ton kaçak midye ele geçirildi

BAYRAMDA SAHİLLERE AKIN

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde bayram namazı

Maltepe Belediye Meclisi, Esin Köymen Başkanlığında İlk Kez Toplandı

KADIKÖY BELEDİYE MECLİSİ, MESUT KÖSEDAĞI BAŞKANLIĞINDA İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Çekmeköy’de Temel Kazısı Sırasında İstinat Duvarı Çöktü

Kartal Belediye Meclisi’nde yeni dönem başladı

Bayram namazı saatleri 2024

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 33 29 1 3 56 90
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 33 9 10 14 5 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16