Ara Güler

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, 'Biz büyük hikayeleri, masalları, destanları olan bir milletiz ama bugün hikaye anlatmayı unuttuk' dedi. Ara Güler ise Cumhurbaşkanı Erdoğan´dan bahsederek ´Bugüne kadar kaç cumhurbaşkanı geçti

Kültür-Sanat 12.01.2018 10:31:14 0
Ara Güler

Üsküdar Belediyesi tarafından 'Foto Muhabiri Ara  Güler´e Vefa Gecesi' düzenlendi. 

Bağlarbaşı Kongre ve Kültür Merkezi´nde gerçekleştirilen programda  konuşan Ara Güler , dünyada en mühim bilginin tarih olduğunu, çünkü ancak tarih  ile geçmişin öğrenilebileceğini söyledi.

Amerikalı bir gazetecinin yanında yetiştiğini dile getiren Güler,  Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan´ın fotoğraflarını çekmesine ilişkin, 'Bir gün  bir yere gittik. Bir şey alıyordum. Orada bana yakın oldu. Bir süre evine gittim.  Resimlerini çektim. Bugün de gelir diye düşündüm, gelmedi. Bugüne kadar kaç  cumhurbaşkanı geçti bizden, 20 tane, 30 tane geçti. Bir tanesi de kafa tutmadı ya  kimseye. Yani onun o tarafı hoşuma gidiyor. Niye çekinsin ki biz devletiz be,  Osmanlı´dan geliyoruz biz. Uygur yazılarını Moğolistan´da çektim. Bütün bunlar  var. Onların nesi var? Zavallı Amerika´nın nesi var?' dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise konuşmasında, Güler´in  sözünün altını çizerek, 'Foto muhabirliği tarihe düşürülmüş bir kayıt, tarihi  dondurmak, o anı yakalamak aslında, bizim medeniyetimizin çok önemli  değerlerinden birisine atıfta bulunuyor.' ifadesini kullandı.

Fotoğraf karelerinde anı yakalamanın önemine vurgu yapan Kalın, şöyle  devam etti:

'Fotoğraf karelerinde o an, tarihi bir an da olabilir, yoğurtçunun anı  da, 1952´de, 1988´de, 2018´de de olabilir ama o an öyle bir şeydir ki sizin  iradenizin dışında bir şeydir. O an gelir ve size adeta ´ben geldim´ der ve  sanatkar ruhlu ya da alıcısı açık olan kişi, sanatçı, fotoğrafçı her neyse o anı  yakalar. Bu bir müzisyen olur, besteye dönüşür. Bir fotoğrafçı olur, fotoğraf  karesine dönüşür, bir yönetmen olur, filme dönüşür vesaire. Bu özellikle her  şeyin subjektifize edildiği bu çağda aslında üzerinde çokça düşünmemiz gereken  bir şey. Ortada bizi aşan bir gerçeklik var. Biz o gerçekliğin bir parçasıyız.'

'Anı yaşamak' kavramına da değinen Kalın, 'Bizim irfan geleneğimizin  çok önemli temalarından birisidir. Özellikle İbnu´l Arabi, anın çocuğu olmaktan  bahseder. Yani öyle anlar vardır ki, o anı ancak bir defa yaşayabilirsiniz. Arif  olan kişi ilahi makamla sürekli irtibat halinde olduğu için, aslında her anı dolu  dolu yaşayan kişi demektir. Bizim bu anlık iletişim çağında, kaybettiğimiz  değerlerden ya da kıymetlerden bir tanesidir bu.' değerlendirmesinde bulundu.

'Fotoğraf sanat değildir. Çünkü hakikatin bir parçasını yakalayan bir  şeydir.' diyen Kalın, şunları söyledi:

Çok önemli bir şey söylüyor Ara Usta. Malum ´sanat sunidir´ cümlesi,  gerçi bize İngilizceden çeviridir, ´art is artificial´. Öyledir. Sanat yapılan,  edilen bir şeydir. O manada sunidir. Yapaylık anlamında değil de. Bir şeyleri bir  araya getirirsiniz. Tuvali, boyayı alırsınız. O suretten bir mana çıkartırsınız.  Aslolan da zaten suretlerin ötesindeki manayı kavramak değil midir? Boyayı,  kağıdı alıyorsun. Makineyi, enstrümanı alıyorsun. Onlar birer araç, suret.  Onların ötesindeki manayı bulmaya çalışıyorsun. Ara Ustanın foto muhabirliği ve  gerçeklikle olan ilişkisi bana hep şunu çağrıştırdı.'

İbrahim Kalın, Ara Güler´in hikaye anlatan fotoğraflar çektiğine  işaret ederek, 'İstanbul´un hikayesini anlatıyor, Afrodisyas´ın, Dali´nin,  Picasso´nun hikayesini anlatıyor. Bu, hakikaten bizim üzerinde çok kafa yormamız  gereken bir şey. Çünkü biz hikayeleri, masalları olan bir coğrafyanın  çocuklarıyız. Biz büyük hikayeleri, masalları, destanları olan bir milletiz ama  bugün hikaye anlatmayı unuttuk. Eskiler buna tahkiye sanatı derdi, hikaye anlatma  sanatı. Hikayelerimizi unuttuk. Düşünün, Binbir Gece Masalları´ndan Leyla ile  Mecnun´a, Yusuf ile Züleyha´ya, Mem u Zin´e, onlarca hikayeye kadar. Bunlar bizi  var eden tasavvurumuzu inşa eden büyük hikayeler, anlatılar ve bunlar yüzlerce  yıla yayılmış, inşa edilmiş, her nesil tarafından üretilmiş hikayeler.' şeklinde  konuştu.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen de Güler´in fotoğraflarında  hayatın içinden birçok duygunun yer aldığını vurgulayarak, 'Onun objektifinden  yansıyanlar bazen yorgun bir şehri, bazen çetin bir mücadeleyi, bazen tükenmez  bir umudu ve bazen de sadece mutluluğu anlatır.' dedi.

Programda tarihi bir yolculuk yapacaklarını söyleyen Türkmen, şunları  kaydetti:

'Bu güzel akşam bizim için iki açıdan çok önemli. Birincisi  tarihimizi, kültürümüzü, dünyada gurur duyduğumuz değerlerimizi, gençlerle,  kadınlarla, çocuklarla, yetişkinlerle, yaşayan günümüzün değerleriyle buluşturma  adına özel bir akşam ama bundan da öte bu akşam hepimiz için bir vefa, saygı  gecesi. Ne mutlu bizlere ki Ara Güler gibi büyük sanatçıların değer kattığı bir  ülkede yaşıyoruz. Bize göre Ara Güler, tüm zamanların en büyük fotoğraf  ustasıdır.'

 Foto muhabiri Coşkun Aral da, Güler´e 45 yıldır çıraklık yaptığını,  fakat hala ona kalfa olamadığını dile getirdi.

Ara Güler´in ayrıca tanınmayan birçok özelliğinin olduğuna dikkati  çeken Aral, şunları anlattı:

'Belgeselci olduğunu biliyor musunuz? Üstelik Türkiye Cumhuriyeti´nin  kuruluşundan önce milyonlarca kilometrekare Osmanlı´nın bugün 765 bin  kilometrekareye inmesine yol açan Birinci Dünya Savaşı´nın sonucu değil,  başlatıcısı olarak tanımlanan bir geminin, Yavuz´un hikayesini yapmıştır.  Söküldüğü gün devreye girip, günlerce o geminin söküm hikayesini yapmıştır ama ne  yazık ki ülkemizin bir kaderi vardır. Sansür denilen şey. O filmin orijinallerini  getirmek bana nasip oldu, yıllar sonra 1980´lerde New York´tan. O zamanlar ne  yazık ki Türkiye´de o belgeseli yayınlamadılar. Şu anda ´Kahraman´ın Sonu´ olarak  onu izleme imkanımız var. Hakikaten insanlık tarihini, ülke tarihini özellikle  Birinci Dünya Savaşı´nı anlatan bir kurmaca film.'

Foto muhabiri Ercan Arslan da foto muhabirlerinin tarihi fotoğraf  makinalarıyla yazdığını belirterek, 'Ülkemizde bu işi yapanların başında kuşkusuz  Ara Güler geliyor. Biz onu Türk fotoğrafında bir istasyon olarak görüyoruz. O,  foto muhabirlerinin çıtasını gerçekten zirveye taşımış biridir.' diye konuştu.

Arslan, Güler´in İstanbul´a olan aşkını hatırlatarak, 'Güler´in  çektiği fotoğraflar bu ülkenin görsel belleğini oluşturuyor. Dolayısıyla bu  fotoğraflar bizim geçmişimizle bağımızı kuruyor. Güler´e sahip çıkmak, ona saygı  duymak geçmişimize sahip çıkmaktır. Çünkü biz o fotoğraflar sayesinde  geçmişimizle kontak kuracağız.' ifadelerini kullandı.

Anadolu Ajansı Fotoğraf Editör Yardımcısı Erhan Sevenler ise Güler´i  sözlerle anlatmanın zor olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

'Çocukluğumuzdan beri onun fotoğraflarını izledik. Onun yolunda, daha  iyi bir foto muhabiri olmak için çaba gösterdik. Bize hep, ´İyi bir foto muhabiri  olabilirsiniz ama öncelikle iyi bir insan olmalısınız´ derdi. Biz de fotoğraf  karelerimizde her zaman makinayı aradan çıkartarak, insanların, onun da yaptığı  gibi, arada hiçbir şey olmadan dünyayı gözlemlemesini bekledik. Hala bunu yapmaya  çalışıyoruz.'

Etkinlik öncesinde Ara Güler, Nevmekan´da 'Bir Göz, Bir Makine ve  Gerçek' başlıklı kitabını katılımcılar için imzaladı.


OTO GALERİCİLERDEN KADEM EKŞİ’YE TAM DESTEK

18 MART ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ MALTEPE’DE ANILDI

Kadıköy'deki Diş Hekimi Cinayetinde Müebbet Kararı

Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım vatandaşlar ile iftar programında buluştu

Sabiha Gökçen, Kahire Sphinx uçuşları başladı

18 Mart Çanakkale Zaferi Ataşehir’de resmi törenle anıldı

MALTEPE ‘CUMHURİYET MEYDANI’NA KAVUŞTU

KÖYMEN “TOPLUMCU BİR YEREL YÖNETİM ANLAYIŞINI HAYATA GEÇİRMEK İÇİN YOLA ÇIKTIK”

DEPREMDE EN RİSKLİ İLÇELER HANGİLERİ

Üsküdar’da vinç çarptı, demir platform yola devrildi

UZUNÇAYIR KAVŞAĞI HİZMETE AÇILDI

MALTEPE'DE ÇÖKEN YOL MÜDAHALE BEKLİYOR

Kadıköy trafiğinde "moonwalk" dansı

EKŞİ, “KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ HEMEN BAŞLATACAĞIZ”

EKŞİ, KASTAMONULULAR VE SAĞLIK ÇALIŞANLARI İLE İFTARDA BULUŞTU

KADEM EKŞİ, KÜÇÜKYALI’DA ESNAF ZİYARETLERİ GERÇEKLEŞTİRDİ

EKŞİ “NE YAPACAĞIMIZI BİLİYORUZ, KORKMADAN YÜRÜYORUZ”

KADEM EKŞİ’DEN “TIP BAYRAMI” ZİYARETLERİ

SERVİS ŞOFÖRLERİ VE HOSTESLERDEN KADEM BAŞKAN’A TAM DESTEK

CAMİ BAHÇESİNDE PROPAGANDAYA TEPKİ

EKŞİ “AÇIK ARA ÖNDEYİZ, BÜTÜN BARAJLARI YIKTIK”

KÖYMEN “KENDİ MAHALLEMDEYİM, 45 YILDIR AYNI YERDEYİM”

Marmaray’da bir kişi raylara atlayarak intihar etti

“BAŞARMAYA ÇALIŞTIĞIMIZ ŞEY EN TEMELİNDE İNSANA DOKUNMAK”

CHP ÇINAR MAHALLESİ TEMSİLCİLİĞİ’Nİ ESİN KÖYMEN AÇTI

İSLAM MEDENİYET MÜZESİ'NE 1.5 MİLYON ZİYARETÇİ

ESİN KÖYMEN, ÖĞRETMENLERLE BULUŞTU

Başkan Tombaş gençlerle gençlik projelerini konuştu

Pendik’te 5 katlı binanın çatısı alev alev yandı

PANKART SALDIRISINA ESPİRİLİ YANIT “NASIL KIYDINIZ BU YAKIŞIKLI ADAMA”

Yükleniyor

Sabiha Gökçen, Kahire Sphinx uçuşları başladı

Fitch Türkiye'nin kredi notunu yükseltti

CHP'nin AYM Başvurusu, Memuru Vurdu.'2 milyon memurun maaşı 345 TL azalacak'

ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

Ramazan pidesinin fiyatı belli oldu

AnadoluJet'ten ucuz bilet kampanyası

THY'DEN UCUZ BİLET KAMPANYASI

TUZLA YENİ CAZİBE MERKEZİ OLDU

İŞSİZLİKTE AZALMA, İSTİHDAMDA ARTIŞ

Kuala Lumpur-Sabiha Gökçen seferini yapan ilk uçak törenle karşılandı

PFDK’dan, Galatasaraylı futbolcu Icardi’ye 1 maç men cezası

ŞAMPİYONA BAŞKAN ADAYINDAN DESTEK

ESİN KÖYMEN GÜLSUYU SPOR TARAFTARIYLA BİRLİKTE ŞAMPİYONLUĞU KUTLADI

BAŞKAN ADAYI EKŞİ’DEN AMATÖR KULÜPLERE DESTEK

SPORCU GENÇLERE “KADEM ABİ “ SÖZÜ

Ziraat Türkiye Kupası’nda çeyrek ve yarı final eşleşmeleri belli oldu

BAŞIBÜYÜK STADI “BAŞIBÜYÜKLÜLERİN OLACAK”

Ümraniye’de futbol mahallelere taşındı

Okan Buruk'tan Tarihi Başarı

U17 Kızlar Türkiye Şampiyonu Dudulluspor'a Başkandan Tebrik

ESİN KÖYMEN, ÖĞRETMENLERLE BULUŞTU

EKŞİ “ MALTEPE’Yİ EĞİTİM VE SAĞLIK MERKEZİ YAPACAĞIZ”

AFET ARAMA KURTARMA KULÜBÜ SERGİ

OKULLARDA EĞİTİM SÜRESİ ARTACAK MI?

İSTANBUL'DA 1428 OKUL DEPREME KARŞI RİSKLİ

İstanbul'da 100 Okul Deprem Riskinden Dolayı Boşaltıldı

Ataşehir’de okul servislerine yönelik denetim yapıldı

Üniversite Mezunlarının Yüzde 71,7'si İstihdam Edildi

Okulların Kapanacağı Tarih Belli Oldu

Üsküdar'da Çocuk Üniversitesi'nde mezuniyet coşkusu yaşandı

OTO GALERİCİLERDEN KADEM EKŞİ’YE TAM DESTEK

EKŞİ, “KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ HEMEN BAŞLATACAĞIZ”

EKŞİ, KASTAMONULULAR VE SAĞLIK ÇALIŞANLARI İLE İFTARDA BULUŞTU

SERVİS ŞOFÖRLERİ VE HOSTESLERDEN KADEM BAŞKAN’A TAM DESTEK

CAMİ BAHÇESİNDE PROPAGANDAYA TEPKİ

EKŞİ “AÇIK ARA ÖNDEYİZ, BÜTÜN BARAJLARI YIKTIK”

KÖYMEN “KENDİ MAHALLEMDEYİM, 45 YILDIR AYNI YERDEYİM”

“BAŞARMAYA ÇALIŞTIĞIMIZ ŞEY EN TEMELİNDE İNSANA DOKUNMAK”

CHP ÇINAR MAHALLESİ TEMSİLCİLİĞİ’Nİ ESİN KÖYMEN AÇTI

Başkan Tombaş gençlerle gençlik projelerini konuştu

Boğaz'da sisle oluşan kartpostallık manzara dron ile görüntülendi

ABD, İki Yüzlü Düşmanlığını Bir Kez Daha Tescilledi

Corona Virüsünden Sonra Hanta Virüsü Çıktı

ABD´ye Karşı Olumsuz Tavır Yüzde 64´e Yükseldi

Vizesiz Geçiş , 2018’De

Şangay’dan Maltepe’ye fuar desteği

Bu Adamın 63 İsmi Var

IŞID Türk Konsolosluğu?nu İşgal Etti

MALTEPE?DE SURİYE VE MISIRDA Kİ: KATLİAM PROTESTO EDİLDİ

18 MART ÇANAKKALE ŞEHİTLERİ MALTEPE’DE ANILDI

Kadıköy'deki Diş Hekimi Cinayetinde Müebbet Kararı

Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım vatandaşlar ile iftar programında buluştu

18 Mart Çanakkale Zaferi Ataşehir’de resmi törenle anıldı

MALTEPE ‘CUMHURİYET MEYDANI’NA KAVUŞTU

UZUNÇAYIR KAVŞAĞI HİZMETE AÇILDI

MALTEPE'DE ÇÖKEN YOL MÜDAHALE BEKLİYOR

Kadıköy trafiğinde "moonwalk" dansı

PANKART SALDIRISINA ESPİRİLİ YANIT “NASIL KIYDINIZ BU YAKIŞIKLI ADAMA”

Ümraniye Belediye Başkanı Yıldırım: “Otobüsleri çalıştıramayan anlayışla İstanbul idare edilmez”

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13