İBB Tv´nin LGBT Renkleri Sorusu İmamoğlu´nu Terletti

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi´nde AK Parti´li Meclis Üyesi Murat Türkyılmaz, İmamoğlu´na İBB TV´nin LGBT renklerini sorusu

Güncel 18.10.2019 15:08:58 0
İBB Tv´nin LGBT Renkleri Sorusu İmamoğlu´nu Terletti

Pendik Belediyesi ve İstanbul Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Murat Türkyılmaz´ın verdiği önergede Başkan İmamoğlu´nu terletecek sorular soruldu!

İBB yeni logo çalışmalarının çalıntı olduğunu ifade eden Türkyılmaz, “İBB TV´nin yeni logosunun Amerika merkezli TEDx, World Happiness Summit ile birebir benzerliğinin olduğu vurgulanıyor. Bu logonun aynı zamanda shutterstock olarak bilinen dünyanın en çok kullanılan fotoğraf veri tabanından alıntılandığı da çok aşikâr” dedi.

Türkyılmaz, Başkan İmamoğlu´na, sosyal medya hesaplarından cami logosunu kaldırmak üzerinden ve maalesef LGBT renklerinin logoya işlendiği şeklinde bana göre ağır ve yersiz tezviratlara maruz kaldınız. Çemberlitaş tabelasının Çince Konstantin sütunu olarak yazılması, kültür sanat sezonu açılışında afife jalenin geziye göndermeler yapacak şekilde şiddete uğrayan kırmızılı bir kadın olarak temsil edilmesi ve bu oyunun adının 4153 olması gibi toplumun sınır uçları oynayan bazı adımları endişe ile izliyoruz” diyerek eleştirdi.  

MURAT TÜRKYILMAZ´DAN BAŞKAN İMAMOĞLU´NU TERLETECEK SORU ÖNRGESİ

Başkan İmamoğlu´na verdiği önergeyi anlaması için tane tane okuyan Murat Türkyılmaz, “Soruma geçmeden evvel müsaadenizle kısa bir izahat yapmak istiyorum.

Şu an bizi izleyenlerin ekranın sağ üst köşesinde görmüş oldukları logo İBB TV´nin logosudur. Bu logo daha önce İstanbul Büyükşehir Belediyemizin herkesin bildiği, üzerinde yedi tepe, iki kıtayı bağlayan boğaz, İstanbul´un meşhur surları ve İstanbul´un adeta manevi mührü olan cami minareleri kompozisyonundan oluşan kurumsal logomuzdu. Fakat sayın başkanın göreve gelmesinden sonra İBB TV´nin bu logosu değiştirildi.

Değiştirilen İstanbul Büyükşehir Belediyesi logosunun hikayesinden kısaca bahsetmek istiyorum. 24 Şubat 1969 yılında dönemin İstanbul Valiliği şehri temsil edecek ambleme karar vermek için bir yarışma düzenler. Yarışmada bir sürpriz yaşanır, iki kıtayı bağlayan birbirine bağlayan boğaz, İstanbul´un meşhur surları, cami minareleri ile şehrin yedi tepe üzerinde kuruluşunu sembolize eden Metin Edremit´in hazırlamış olduğu amblem aynı anda birincilik, ikincilik ve üçüncülük ödülü kazanır. Bu vesileyle gerçekten de tasarım ve şehrin kimliğini başarılı bir şekilde özetleyen, modernize edilmeyecek kadar zamanın ötesinde bir logo tasarlayan sanatçı-grafiker Metin Edremit´i de burada saygıyla anmak istiyorum.

Şimdi de İBB TV´ nin yeni logosundan kısaca bahsetmek istiyorum.  Sözcü gazetesi 11 Eylül tarihli haberinde sözkonusu logonun değişimini şu cümlelere ifade ediyor: İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesinde yer alan İBB TV´DE logo değişikliğine gidildi. İBB TB´de daha önce kullanılan mavi cami logosu yerine mavi ve pembe renklerin yer aldığı yeni logo yerleştirildi.

Sabah gazetesinin yine 11 Eylül tarihli haberinde ise ilginç bir detay daha ifade ediliyor: Logo Çalıntı mı? başlıklı haberde: İBB TV´nin yeni logosunun Amerika merkezli TEDx, World Happiness Summit ile birebir benzerliğinin olduğu vurgulanıyor.

Bu logonun aynı zamanda shutterstock olarak bilinen dünyanın en çok kullanılan fotoğraf veri tabanından alıntılandığı da çok aşikâr. Adeta logo yapım süreci şöyle gerçekleşmiş görünüyor: Önce logoyu değiştirmeye karar ver, shutterstock sitesine gir, colorful diye arama yap, en üstte çıkan görseli masaüstüne kaydet ve daha sonra 90 derece sola çevir, alın size İBB TV Logosu.

Milyonlarca insanın takip ettiği İBB TV gibi önemli bir kanalın logosunun böyle özensiz ve gayri ciddi bir şekilde hazırlanması ve yayına alınmasının İBB gibi köklü ve gelenekli bir kuruma yakışmadığını buradan ifade etmek istiyorum. Logonun çalıntı olduğu ortaya çıkınca logoda yeniden değişikliğe gidildi ve şu an alıntılanan logoda ki renkler sadece TV yazısı içerisine yerleştirilmiş durumda.

Şimdi bu açıklamalardan sonra sorularımı sıralamak istiyorum:

1- İSPARK ´ın logosunu değiştirseniz buna diyecek bir şey yok ama burada değiştirdiğiniz logo İBB´nin yarım asırdır kullanmış olduğu logo. Dolayısıyla logonun kaldırılmasında ki motivasyonunuzu ve gerekçesini merak ediyoruz.

2- Yeni logonun ilk halinin az önce de ifade ettiğim üzere alıntı olduğu çok açık. Bu nedenle logoyu kimin tasarladığı daha doğrusu çalıntıladığı önem kazanıyor. Bu logonun tasarım sürecini hizmet alım yöntemiyle mi gerçekleştirdiniz? Eğer böyleyse logo tasarımı için ne kadar ücret ödenmiştir? Bu logo Medya A.Ş. bünyesinde çalışanlar tarafından hazırlandıysa, ilgililer hakkında İBB gibi büyük bir kurumun fikri mülkiyeti ihlal eden logo çalışmasına ilişkin bir soruşturma başlattınız mı? Logonun çalıntı olduğuna ilişkin logonun marka haklarına sahip kurumlar tarafından herhangi bir yazılı uyarı aldınız mı?

3- Son olarak Sayın Başkan, malumunuz belediyelerimizin logolarının belediye meclislerinde 2/3 çoğunlukla değiştirilmesi gerekmektedir. İBB TV´nin değiştirilmesi için böyle bir usule ihtiyacınız yok, bu konuda haklısınız. Fakat Beylikdüzü Belediyesinde başkanlığınız döneminde belediyenin kurumsal logosunu mecliste gerekli olan çoğunluğun sağlanmamasına rağmen, kanun aykırı bir biçimde uygulamaya koyduğunuzu biliyoruz. Yeni logonun mahkeme kararıyla iptal edildiğini daha sonra Danıştay´a müracaatınızın da talebin reddedildiğini ama belediye logosunun hukuksuz bir şekilde hala kullanılmakta olduğunu söylemek istiyorum. Geçmişinizde böyle bir vaka yaşandığı için açık açık sormak istiyorum, bu soruya cevap vermeniz sizi de epey rahatlatacaktır. Zira sosyal medya hesaplarından cami logosunu kaldırmak üzerinden ve maalesef LGBT renklerinin logoya işlendiği şeklinde bana göre ağır ve yersiz tezviratlara maruz kaldınız. Çemberlitaş tabelasının Çince Konstantin sütunu olarak yazılması, kültür sanat sezonu açılışında afife jalenin geziye göndermeler yapacak şekilde şiddete uğrayan kırmızılı bir kadın olarak temsil edilmesi ve bu oyunun adının 4153 olması gibi toplumun sinir uçlarıyla oynayan bazı adımları endişe ile izliyoruz. Bu vesileyle İstanbul´un maddi ve manevi mirasına saygı göstermek hususunda ifade ettiğiniz taahhütlerinizi de tekrar hatırlatmak istiyorum.

Sorum şu sayın başkan: İBB TV logosunda bu değişiklik İstanbul Büyükşehir Belediyemizin kurumsal logosunun değiştirilmesi yönünde atmış olduğunuz öncü bir adım mıdır, nihayetinde İBB logosunu tamamen değiştirmeyi düşünüyor musunuz?

Sorularımı başkanlığınıza saygılarımla arz ederim.”

 

 

 


 

 

.

 

Küçükyalı Yelkenspor’dan Maltepelilere Büyük Davet

Kansere Yol Açan Gıdalar

Kartal’da alkollü taksi sürücüsü 5 metrelik dereye uçtu

"Doğru beslenme ile böbrek taşı riskini azaltmak mümkün"

Rüşvet operasyonunda gözaltına alınan doktorlar adliyeye sevk edildi

Ataşehir’de işyeri kurşunlayan 3 şüpheli tutuklandı

İstanbul’un Atık Suları Marmara Denizi’ne Akıyor

İstanbul'a Ramazan Genelgesi

KÜÇÜKYALI YELKENSPOR'DAN GOL ŞOV

Bağcılarda Zehirlenme Faciası : 3 Ölü 1 Yaralı

Üsküdar–Samandıra Metro Hattı yeniden açıldı

İstanbul'a 4 günlük yağış uyarısı:

Kartal Dr. Lütfi Kırdar Şehir Hastanesi’nde Hizmetler Son Hızla Devam Ediyor

Kartal Şehir Hastanesi’nin Güvenliği Emin Ellerde

Ataşehir’de DEAŞ operasyonu

Uyuşturucu soruşturması kapsamında Veyis Ateş ve Taner Çağlı tutuklandı!

MHP MALTEPE İLÇE BASKAN YARDIMCISINDAN YENİ YIL MESAJİ

Yeni yılda market poşetinin fiyatı belli oldu

Otel Odasında Cephanelik Çıktı

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yeni dönem

Pendik’te 6 kilo 248 gram uyuşturucu ele geçirildi

Veyis Ateş ve fenomen Taner Çağlı gözaltına alındı

İstanbul’da 159 evsiz vatandaş otellere yerleştirildi

Ataşehir’de ‘yeni nesil galericilik’: Çekilişle 50 bin liraya araç sattı, Türkiye’nin dört bir yanından gelenler sıraya girdi

MHP Maltepe İlçe Teşkilatı Fındıklı Mahallesi’nde Esnaf Ziyaretinde Bulundu

MALTEPE BELEDİYESİ'NE MÜFETTİŞLER NEDEN GELDİ

Beton mikserine düşerek can verdi

Üsküdar’da park halindeki araç alev alev yandı

Pendik'te facia! 3 çocuk öldü, 1 çocuk ağır yaralı

İNFLUENZA VAKALARI ÇOCUKLAR ARASINDA YAYILIYOR

Yükleniyor

Yeni yılda market poşetinin fiyatı belli oldu

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda yeni dönem

Ataşehir’de ‘yeni nesil galericilik’: Çekilişle 50 bin liraya araç sattı, Türkiye’nin dört bir yanından gelenler sıraya girdi

Maltepe'de servis otobüsü şarampole uçtu

Cari denge Nisan ayında 7 milyar 864 milyon dolar açık verdi

Kira artış oranı açıklandı!

İSTANBUL HURDA ARAÇ MEZARLIĞI OLDU

YILIN İLK ENFLASYON RAKAMI AÇIKLANDI

MOTORİNE İNDİRİM GELİYOR

2025 MTV ZAM ORANLARI BELLİ OLDU

Küçükyalı Yelkenspor’dan Maltepelilere Büyük Davet

KÜÇÜKYALI YELKENSPOR'DAN GOL ŞOV

2025-2026 sezonunun fikstür çekimi yapıldı!

Asiye Ağaoğlu Anadolu Lisesi Kız Futsal Takımı, dünya kupası yolcusu

81 İLDE GEÇERLİ TROY KART GELİYOR

Kerem Aktürkoğlu resmen Benfica'da! Serbest kalma bedeli dudak uçuklattı

Milli Takım Çeyrek Finalde

Milli Takım, Adını Son 16 Turuna Yazdırdı

MALTEPE'NİN ŞAMPİYON GURURU

MALTEPE’DEKİ AMATÖR KULÜPLERE 100’ER BİN TL NAKİT YARDIM

İngilizce Öğrenmek Kolaylaşacak

İstanbul'da Emniyet Müdürleri Değişti

Öğretmenden Öğrenciye Dayak Kamerada

İstanbul Havalimanı Ocak Ayında Yine Zirvede

BAŞÖĞRETMENLİKTE DOĞUM KRİZİ

ÜMRANİYE’DE METRO KUMANDA MERKEZİNE SİLAHLI BASKIN:

MEB'DEN GENELGE: KAYIT ÜCRETİ ALINMAYACAK

LGS'DE 2 TERCİHLER NE ZAMAN BAŞLAYACAK ?

Ümraniyeli 3 öğrenci LGS’de birinci oldu

İlkokul Ve Ortaokula Başlayacak Öğrencilerin Kayıtları Yapıldı

MHP MALTEPE İLÇE BASKAN YARDIMCISINDAN YENİ YIL MESAJİ

MHP Maltepe İlçe Teşkilatı Fındıklı Mahallesi’nde Esnaf Ziyaretinde Bulundu

MALTEPE BELEDİYESİ'NE MÜFETTİŞLER NEDEN GELDİ

Sırrı Süreyya Önder Hayatını Kaybetti

Maltepe`de MHP Meclis Üyelerinden CHP Bütçesine Destek

Maltepe Belediye Başkan Yardımcılarına Terör Tutuklaması

DHKP-C'İTİRAFÇISINDAN MALTEPE BELEDİYESİ İTİRAFI

Beykoz Belediye Başkan Vekilliği’ne Özlem Vural Gürzel seçildi

Maltepe Belediyesi'nde konsere para var, işçilere yok.

KADİKOY MECLİS BAŞKANVEKİLİ İÇİN GÖZALTI KARARI

Gazze'deki Soykırım Hollanda'da Protesto Edildi

Boğaz'da sisle oluşan kartpostallık manzara dron ile görüntülendi

ABD, İki Yüzlü Düşmanlığını Bir Kez Daha Tescilledi

Corona Virüsünden Sonra Hanta Virüsü Çıktı

ABD´ye Karşı Olumsuz Tavır Yüzde 64´e Yükseldi

Vizesiz Geçiş , 2018’De

Şangay’dan Maltepe’ye fuar desteği

Bu Adamın 63 İsmi Var

IŞID Türk Konsolosluğu?nu İşgal Etti

MALTEPE?DE SURİYE VE MISIRDA Kİ: KATLİAM PROTESTO EDİLDİ

İstanbul’un Atık Suları Marmara Denizi’ne Akıyor

İstanbul'a Ramazan Genelgesi

Üsküdar–Samandıra Metro Hattı yeniden açıldı

Kartal Şehir Hastanesi’nin Güvenliği Emin Ellerde

Antalya Belek Üniversitesi’ne “İklim Liderleri Ödülü”

Tapularınızı 31 Aralık'a kadar alın: Fiyatı üç katına çıkacak!

İSTANBUL'DA TRAFİK DURMA NOKTASINA GELDİ

Pendik’te 102 metrelik Türk bayrağıyla Cumhuriyet kutlaması

Cumhuriyetin 102’nci yılı Ataşehir’de coşkuyla kutlandı

Üsküdar'da İETT otobüsü kaza yaptı

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.GALATASARAY A.Ş. 22 17 1 4 40 55
2.FENERBAHÇE A.Ş. 21 14 0 7 30 49
3.TRABZONSPOR A.Ş. 21 13 2 6 18 45
4.GÖZTEPE A.Ş. 21 11 3 7 15 40
5.BEŞİKTAŞ A.Ş. 21 10 4 7 10 37
6.RAMS BAŞAKŞEHİR FUTBOL KULÜBÜ 21 9 6 6 14 33
7.SAMSUNSPOR A.Ş. 22 7 6 9 -2 30
8.GAZİANTEP FUTBOL KULÜBÜ A.Ş. 21 7 7 7 -6 28
9.KOCAELİSPOR 21 7 8 6 -4 27
10.CORENDON ALANYASPOR 21 4 6 11 -2 23
11.HESAP.COM ANTALYASPOR 22 6 11 5 -13 23
12.NATURA DÜNYASI GENÇLERBİRLİĞİ 21 6 11 4 -5 22
13.ÇAYKUR RİZESPOR A.Ş. 21 4 9 8 -9 20
14.TÜMOSAN KONYASPOR 21 4 9 8 -9 20
15.İKAS EYÜPSPOR 22 4 12 6 -17 18
16.KASIMPAŞA A.Ş. 21 3 11 7 -13 16
17.ZECORNER KAYSERİSPOR 21 2 10 9 -26 15
18.MISIRLI.COM.TR FATİH KARAGÜMRÜK 21 3 15 3 -21 12