Tayyip Erdoğan Dümene Geçti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 998 gün önce aynı salonda ayrıldığı partisine yine aynı salonda düzenlenen olağanüstü büyük kongre ile geri döndü. Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Rabbim ömür ve imkan verdikçe milletimize hizmet yolu

Siyaset 21.05.2017 15:20:42 0
Tayyip Erdoğan Dümene Geçti

 b  

AK Parti Olağanüstü Büyük Kongresinde konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan´ın kürsüsünde bu sefer Cumhurbaşkanlığı Forsu değil, AK Parti logosu vardı. AK Parti´nin 16 yıllık icraatlarını özetleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu uzun, meşakkatli, sabır gerektiren yolculukta elbette yorulanlar, elbette yolunu kaybedenler oldu, elbette çeşitli sebeplerle geride kalanlar oldu ama AK Parti olarak bizim ne menzilimiz değişti, ne kararlılığımız değişti, ne de milletimizle aramızdaki rabıta zayıfladı” dedi.

'Rabbim ömür ve imkan verdikçe milletimize hizmet yolunda çalışmayı sürdüreceğiz' açıklamasında bulunan Erdoğan, bu yolun kutlu bir yol olduğunu ifade etti. Erdoğan, “Kim dönerse dönsün, biz dönmeyiz bu yoldan. İster Kasım 2002´de olduğu gibi Meclise sokmasınlar, ister 2008´de olduğu gibi partimizi kapatmaya çalışsınlar, ister 2013´te olduğu gibi sokakların altını üstüne getirsinler, 15 Temmuz´da olduğu gibi darbe yapıp canımıza kastetsinler, ne yaparlarsa yapsınlar biz bu yoldan dönmeyeceğiz. Allah´a can, milletimize hizmet borcumuzdan başka, kimseye eyvallahımız yoktur, olmayacaktır” diye konuştu.
Erdoğan, “Yarın milletimizin karşısında boynumuz bükük mahcup durmaktansa bugün içerideki ve dışarıdaki alçakların karşısına dimdik dikilerek kaderimiz neyse ona rıza gösteririz” ifadelerini kullanarak ölümden öte yol olmadığını söyledi. Türk milletine seslenen Erdoğan, “Eğer bu kardeşinizin ülkesinin ve milletinin hayrına olmayan en küçük bir tavrını, icraatını, sözünü duyarsanız bugüne kadar yaptığı her şeyi bir kenara bırakın ve gereğini yapın. Böyle bir yanlışın içine düşen Tayyip Erdoğan´ın tüm hakları size helaldir. Ben de şimdi milletimden helallik istiyorum” şeklinde konuştu.

“En büyük teşekkürü, en büyük şükranı, en büyük takdiri 80 milyonun tamamıyla milletimiz hak ediyor”

 

 

 

Kurulduğu 2001´den bugüne kadar AK Parti teşkilatında görev almış tüm partilileri selamlayan Erdoğan, hayatını kaybedenlere rahmet diledi. “Hanım kardeşlerim, sizlere ayrı bir hitabım olacak. Türkiye´de hanımları siyasetin asli unsuru haline getirmiş bir partinin kurucusu olarak ilk günden beri siz hanım kardeşlerimle beraber olmanın, yürüyor olmanın memnuniyeti ile şükranlarımı sunuyorum. Gençler, siyasete gençlik kollarında başlamış birisi olarak sizlerin bu parti için ne kadar önemli olduğunu çok iyi biliyorum. Seçilme yaşını 18´e düşürürken bunu laf olsun diye yapmadık. Her seçimde, her kademede gençlerimize verdiğimiz sözleri yerine getireceğiz. Elde ettiğimiz tüm başarılarda hanımlarımızın ve gençlerimizin çok büyük payı var. AK Parti; yolu da, kaderi de ülkemizle ve milletimizle bütünleşmiş bir partidir. Sınırlarımız ötesinde ve içinde görev yapan kahraman askerlerimize teşekkür ediyorum, evimizin, mahallemizin güvenliğinden küresel suç faaliyetlerine kadar geniş bir alanda bizim huzurumuz için görev yapan polislere teşekkür ediyorum. Terör örgütleri ile mücadelemize katkı sağlayan güvenlik korucularımıza teşekkür ediyorum. Hangi kurumda hangi konumda nerede görev yaparsa yapsın ülkemizin ve milletimizin büyümesi, gelişmesi, kalkınması için emek veren tüm kardeşlerime teşekkür ediyorum. En büyük teşekkürü, en büyük şükranı, en büyük takdiri 80 milyonun tamamıyla milletimiz hak ediyor. Bize güvendiği, inandığı, destek verdiği için milletimin her bir ferdine yürekten teşekkür ediyorum. 19 Mayıs´ı geride bıraktık. Gençliğin dinamizmi ile geleceği buluşturduk. 8 gün sonra İstanbul´un fethinin 564. yıldönümü. Coğrafyamızdaki ilk devletimizi kuran Süleyman Şah´tan Osman Gazi´ye, Fatih Sultan Mehmet Han, Gazi Mustafa Kemal´e kadar bu toprakları vatanımız haline getiren tüm abide isimleri rahmete yad ediyorum” dedi.

 

 

Bugün bir kez daha besmelemizi çekiyor, Fatiha´mızı okuyoruz, yeni bir başlangıç yapıyoruz”

Bundan yaklaşık 3 yıl önce AK Parti Genel Başkanlığını bıraktığı kongreyi hatırlatan Erdoğan, “27 Ağustos 2014 tarihinde bu salonda sizlere ‘her bitiş yeni bir başlangıçtır´ diyerek, helalleşerek ayrılmıştık. Hatırlayın o günü. Bu sadece hukuki bir ayrılıktı. Gönüllerimiz hiçbir zaman ayrı düşmedi. Sevinçlerimizi de hüzünlerimizi de hep tek yürek, tek kalp olarak yaşadık. Şimdi de 998 gün sonra yine aynı salonda ‘nerede kalmıştık´ diyerek yeniden bir aradayız. Cumhurbaşkanlığına aday olurken bunun bir Fatiha olduğunu, yeni bir başlangıç olduğunu söylemiştik. Bugün bir kez daha besmelemizi çekiyor, Fatiha´mızı okuyor, daha büyük hedefler için, daha çok çalışmak için yeni bir başlangıç yapıyoruz. Rahman ve rahim olan Allah´ın adıyla, alemlerin rabbi Allah´a hamdolsun. O rahmandır, rahimdir. O ki, din gününün sahibidir. Ancak sana ibadet eder, ancak senden yardım dileriz. Bizi doğru yola ilet, bizi kendisine nimet verdiklerinin yoluna ilet. Gazaba uğrayanların, sapkınların yoluna değil. Amin. 16 yıl önce çıktığımız bu kutlu oyda sadece Rabbimizden yardım istedik, milletimizden destek talep ettik. Milletimizin dudaklarından dökülen hayır dualarına en az sandıkta kullandığı oy kadar önem verdiğimiz için sürekli büyüyerek bu günlere geldik. Gönül kazanmayı oy kazanmak kadar önemli gördüğümüz için içeride ve dışarıda maruz kaldığımız onca saldırıya rağmen dimdik ayakta durabildik. ‘İnsani yaşat ki devlet yaşasın´ anlayışına sarıldığımız için zor zamanlarımızda milletimizi yanımızda bulduk. Bu ülkede güvenlik kaygıları ile demokrasi taleplerinin aynı anda karşılanabileceğini gösterdiğimiz için 81 vilayetimizin tamamında karşılık bulan tek parti olduk. Ülkemizin tamamına hizmet ettik, ayrımcılık yapmadık. Eğitimden sağlığa, adaletten emniyete, ulaşımdan enerjiye, sanayiden haberleşmeye tüm hizmetleri götürmek suretiyle herkesi birinci sınıf vatandaş haline getirdik. Türkiye´nin gücünü ve imkanlarını kendi vatandaşları ile birlikte dünyanın her yerindeki mazlumlara ve mağdurlara kucak açmaya yettiğini gösterdiğimiz için nereye gitsek muhabbetle karşılanıyoruz. Muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkmış Türkiye idealinin ancak tarihimize, kültürümüze, değerlerimize, ecdadımızın hatıralarına sahip çıkarak hayata geçirebileceğini ispatlayarak milletimizin her kesimine ulaştık. Eğer 16 yıl sonra dahi hala ‘AK Parti nedir´ diye soranlar varsa, AK Parti işte budur” diye konuştu.

“AK Parti demokrasinin teminatıdır, AK Parti değişimin teminatıdır”

“Büyük kongrelerimiz hasret giderme ve parti organlarında görev alacak arkadaşlarımızı belirlemenin yanında muhasebe ve murakabe yapmanın da vesilesidir” diyen Erdoğan, AK Parti´nin kuruluşundan bu yana geçen zamanı ve yapılan hizmetleri özetledi. Türkiye´de kuruluşu tepeden tabana doğru değil, tabandan tepeye doğru gerçekleştirilmiş ilk ve tek partinin AK Parti olduğunu kaydeden Erdoğan, “AK Parti bunun için milletin partisidir. Kuruluşumuzdan bu yana geçen 16 yılda milletimizin emanetinin hakkını vermenin gayreti içinde olduk. Dünyada normal demokratik düzen içinde faaliyete başlamasından 16 ay gibi kısa bir süre sonra iktidara gelen çok az parti örneği vardır. Bu bizim sorumluluğumuzu daha da artırmıştır. Milletimizin AK Parti´yi kısa sürede sahiplenmesinin sebebini bizler önceki dönemlerde yaşanan hadiselere baktığımızda daha kolay anlayabiliriz. 1990´lı yıllar boyunca yaşanan hadiseler her biri ülkemizin demokrasisi, ekonomisi üzerinde ne yazık ki oluşturulan yıkıcı tahribatlara yol açmıştır. Hatırlayın o günleri, üst üste yaşadığımız krizler sebebiyle ekonomimiz batmıştı, kuyrukları hatırlayın. En ağırı 28 Şubat müdahalesi sebebiyle demokrasimiz ağır yaralar almıştı. Vesayet güçlerinin kıskacındaki siyasi partilerin milli irade ile irtibatları tamamen kesilmişti. Devlet ile siyaset ve siyaset ile ahlak arasındaki ilişki kirlenmişti. Milletimiz istikrar istiyordu, güven istiyordu, huzur istiyordu. İnancından kıyafetine, dilinden meşrebine her konuda özgürlük istiyordu. Milletimiz hizmet istiyordu, yatırım istiyordu. Milletimiz yarınından kaygı duymak değil, geleceğinden emin olmak istiyordu. Milletimiz devletinin vesayet güçlerine değil, kendisine hizmet edilmesini istiyordu. Biz Allah´tan başka hiçbir gücün önünde eğilmedik, eğilmeyiz. Bu böyle biline. AK Parti milletimizin tüm bu taleplerini, beklentilerinin bir tezahürü olarak ortaya çıkmıştır. İlk günden beri siyasetteki yerini hep milletin durduğu yer olarak tarif etmiştir. Kasım seçimlerinde partimiz yüzde 34 oy ile Mecliste 365 milletvekilliği elde ettiğinde milletimizin neredeyse tamamı rahatlamış, geleceğe ümitle başladığını gördük. Her seçime milletimizin bu umudunu tazeleyerek girdik. AK Parti´yi var eden de ayakta tutan da işte bu umuttur. Bu umudu diri tutmasıdır. 15 yılda Türkiye´nin gündemi değişmiştir, öncelikleri, sıkıntıları, beklentileri değişmiştir. Değişmeyen yegane şey bunları karşılayan tek partinin AK Parti olduğu gerçeğidir. AK Parti demokrasinin teminatıdır, AK Parti değişimin teminatıdır, AK Parti reformların adresidir. AK Parti olarak hedeflerimizin çıtasını sürekli yükselterek mazeret yerine çözüm üreterek milletimizin gönlünün başköşesindeki yerimizi korumayı başardık. Kerameti hiçbir zaman kendimizde görmeden, işin sırrının yaptığımız hizmetler olduğu bilinci ile mücadeleden mücadeleye koştuk. Hep ilk günkü heyecanla çalıştık” şeklinde konuştu.

“Kim dönerse dönsün, biz dönmeyiz bu yoldan”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:
“Bu uzun, meşakkatli, sabır gerektiren yolculukta elbette yorulanlar, elbette yolunu kaybedenler oldu, elbette çeşitli sebeplerle geride kalanlar oldu ama AK Parti olarak bizim ne menzilimiz değişti, ne kararlılığımız değişti, ne de milletimizle aramızdaki rabıta zayıfladı. Allah´ın izni, milletimizin desteği ile daha çok kat edeceğimiz yol olduğunu bildik. Rabbim ömür ve imkan verdikçe milletimize hizmet yolunda çalışmayı sürdüreceğiz. Çünkü bu kutlu bir yoldur. Çünkü bu hayırlı bir yoldur, bu kendimizle birlikte çocuklarımızın, torunlarımızın geleceğini de şekillendirecek bir yoldur. Kim dönerse dönsün, biz dönmeyiz bu yoldan. İster Kasım 2002´de olduğu gibi Meclise sokmasınlar, ister 2008´de olduğu gibi partimizi kapatmaya çalışsınlar, ister 2013´te olduğu gibi sokakların altını üstüne getirsinler, 15 Temmuz´da olduğu gibi darbe yapıp canımıza kastetsinler, ne yaparlarsa yapsınlar biz bu yoldan dönmeyeceğiz. Allah´a can, milletimize hizmet borcumuzdan başka, kimseye eyvallahımız yoktur, olmayacaktır. Yarın milletimizin karşısında boynumuz bükük mahcup durmaktansa bugün içerideki ve dışarıdaki alçakların karşısına dimdik dikilerek kaderimiz neyse ona rıza gösteririz. Ölümden öte yol olmadığını biliyoruz. Bugüne kadar Allah´tan her şeyin hayırlısını istedik. Siyasetin de, iktidarın da, başarının da, hatta rakibin bile hayırlısı için dua ettik. Şu saatten sonra ülkemiz, milletim, ümmetimiz ve insanlık için hayırlı olmayan hiçbir şeyin bizim nezdimizde yeri yoktur, olamaz. Buradan milletime sesleniyorum, eğer bu kardeşinizin ülkesinin ve milletinin hayrına olmayan en küçük bir tavrını, icraatını, sözünü duyarsanız bugüne kadar yaptığı her şeyi bir kenara bırakın ve gereğini yapın. Böyle bir yanlışa düşen Tayyip Erdoğan´ın tüm hakları size helaldir. Ben de şimdi milletimden helallik istiyorum.” 


1 Nisan Pazartesi Okullar Tatil Edildi

AKP standındaki korsan broşürlere suç duyurusu

ALİ KILIÇ İFADE VERDİ

Sultanbeyli’de Bir Ev Alev Alev Yandı

Türkiye'de Yaşlı Nüfus Artıyor

Kadem Ekşi Ve Osman Bak, Gençlerle İftarda Buluştu

Ümraniye Belediye Başkanı Yıldırım, Roman Vatandaşlar İle İftar Yemeğinde Buluştu

MALTEPE’DEKİ AMATÖR KULÜPLERE 100’ER BİN TL NAKİT YARDIM

BAKAN BAK SEVGİ YÜRÜYÜŞÜNE KATILDI

2 Belediye Başkanı İfadeye Çağrıldı

Ümraniye Belediye Başkanı Yıldırım, Yetim Çocuklarla İftarda Buluştu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan broşür dağıtırken saldırıya uğrayan Ramazan Şahin’e ’geçmiş olsun’ telefonu

SALDIRIDA YARALANAN ŞAHİN’E CUMRUHBAŞKANI ERDOĞAN’IN SELAMINI İLETTİ

İŞSİZLİK ORANI 2023 YILINDA YÜZDE 9,4 OLDU

Bayram ikramiyeleri ödenme tarihleri belli oldu

Metrobüs Arıza Yaptı, Durakta İnsan Seli Oluştu

Maltepe’de otomobil alev topuna döndü

KÖYMEN VE İMAMOĞLU FINDIKLI’DA VATANDAŞLARLA BULUŞTU

MALTEPE’DE BROŞÜR DAĞITAN AK PARTİLİ’Yİ DARP EDEN 6 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

9. Tuzla’nın Yıldızlarına Ödül Yağmuru’nda 104 Öğrenci Ödüllendirildi

Yeşilçam'ın ünlü ismi Bahar Öztan hayatını kaybetti!

Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım: “Dişe dokunur bir hizmetleri olmadı”

İETT Otobüsü Yaşlı Kadına Çarptı.

EKŞİ” MALTEPE’NİN YENİ BİR DÖNÜŞÜME İHTİYACI VAR”

Pamuk Şekerler, Başkan Amcadan

Kadem Ekşi, Engelli Annelerinin Sıkıntılarını Dinledi

YEREL SEÇİMLER OY PUSULASI TANITILDI

Tarihi Beykoz Çayırı Restoranı ve Millet Kıraathanesi hizmete açıldı

Enflasyona Meydan Okuyan Lokanta

EKŞİ “MALTEPE’DE DOKU DEĞİŞİYOR. SİZLERLE BİRLİKTE TARİHİ BİR ZAFERE İMZA ATIYORUZ”

Yükleniyor

Sabiha Gökçen, Kahire Sphinx uçuşları başladı

Fitch Türkiye'nin kredi notunu yükseltti

CHP'nin AYM Başvurusu, Memuru Vurdu.'2 milyon memurun maaşı 345 TL azalacak'

ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

Ramazan pidesinin fiyatı belli oldu

AnadoluJet'ten ucuz bilet kampanyası

THY'DEN UCUZ BİLET KAMPANYASI

TUZLA YENİ CAZİBE MERKEZİ OLDU

İŞSİZLİKTE AZALMA, İSTİHDAMDA ARTIŞ

Kuala Lumpur-Sabiha Gökçen seferini yapan ilk uçak törenle karşılandı

MALTEPE’DEKİ AMATÖR KULÜPLERE 100’ER BİN TL NAKİT YARDIM

PFDK’dan, Galatasaraylı futbolcu Icardi’ye 1 maç men cezası

ŞAMPİYONA BAŞKAN ADAYINDAN DESTEK

ESİN KÖYMEN GÜLSUYU SPOR TARAFTARIYLA BİRLİKTE ŞAMPİYONLUĞU KUTLADI

BAŞKAN ADAYI EKŞİ’DEN AMATÖR KULÜPLERE DESTEK

SPORCU GENÇLERE “KADEM ABİ “ SÖZÜ

Ziraat Türkiye Kupası’nda çeyrek ve yarı final eşleşmeleri belli oldu

BAŞIBÜYÜK STADI “BAŞIBÜYÜKLÜLERİN OLACAK”

Ümraniye’de futbol mahallelere taşındı

Okan Buruk'tan Tarihi Başarı

9. Tuzla’nın Yıldızlarına Ödül Yağmuru’nda 104 Öğrenci Ödüllendirildi

ESİN KÖYMEN, ÖĞRETMENLERLE BULUŞTU

EKŞİ “ MALTEPE’Yİ EĞİTİM VE SAĞLIK MERKEZİ YAPACAĞIZ”

AFET ARAMA KURTARMA KULÜBÜ SERGİ

OKULLARDA EĞİTİM SÜRESİ ARTACAK MI?

İSTANBUL'DA 1428 OKUL DEPREME KARŞI RİSKLİ

İstanbul'da 100 Okul Deprem Riskinden Dolayı Boşaltıldı

Ataşehir’de okul servislerine yönelik denetim yapıldı

Üniversite Mezunlarının Yüzde 71,7'si İstihdam Edildi

Okulların Kapanacağı Tarih Belli Oldu

AKP standındaki korsan broşürlere suç duyurusu

Kadem Ekşi Ve Osman Bak, Gençlerle İftarda Buluştu

SALDIRIDA YARALANAN ŞAHİN’E CUMRUHBAŞKANI ERDOĞAN’IN SELAMINI İLETTİ

Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım: “Dişe dokunur bir hizmetleri olmadı”

EKŞİ” MALTEPE’NİN YENİ BİR DÖNÜŞÜME İHTİYACI VAR”

EKŞİ “MALTEPE’DE DOKU DEĞİŞİYOR. SİZLERLE BİRLİKTE TARİHİ BİR ZAFERE İMZA ATIYORUZ”

MURAT KURUM MAL VARLIĞINI AÇIKLADI

“SEVGİ YÜRÜYÜŞÜ”NDE VATANDAŞLARLA KUCAKLAŞTI

SOKAKLARINDA BÜYÜDÜĞÜM MALTEPE İÇİN YOLA ÇIKTIM

KÖYMEN HALKÇI BELEDİYECİLİK TAAHHÜTNAMESİ’Nİ İMZALADI

Boğaz'da sisle oluşan kartpostallık manzara dron ile görüntülendi

ABD, İki Yüzlü Düşmanlığını Bir Kez Daha Tescilledi

Corona Virüsünden Sonra Hanta Virüsü Çıktı

ABD´ye Karşı Olumsuz Tavır Yüzde 64´e Yükseldi

Vizesiz Geçiş , 2018’De

Şangay’dan Maltepe’ye fuar desteği

Bu Adamın 63 İsmi Var

IŞID Türk Konsolosluğu?nu İşgal Etti

MALTEPE?DE SURİYE VE MISIRDA Kİ: KATLİAM PROTESTO EDİLDİ

1 Nisan Pazartesi Okullar Tatil Edildi

ALİ KILIÇ İFADE VERDİ

Türkiye'de Yaşlı Nüfus Artıyor

Ümraniye Belediye Başkanı Yıldırım, Roman Vatandaşlar İle İftar Yemeğinde Buluştu

BAKAN BAK SEVGİ YÜRÜYÜŞÜNE KATILDI

İŞSİZLİK ORANI 2023 YILINDA YÜZDE 9,4 OLDU

Metrobüs Arıza Yaptı, Durakta İnsan Seli Oluştu

Yeşilçam'ın ünlü ismi Bahar Öztan hayatını kaybetti!

Pamuk Şekerler, Başkan Amcadan

Kadem Ekşi, Engelli Annelerinin Sıkıntılarını Dinledi

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13
1.Galatasaray 30 26 1 3 48 81
2.Fenerbahçe 30 25 1 4 54 79
3.Trabzonspor 30 15 11 4 11 49
4.Beşiktaş 30 14 12 4 4 46
5.Kasımpaşa 30 12 11 7 -2 43
6.İstanbul Başakşehir 30 12 12 6 3 42
7.Rizespor 30 12 12 6 -11 42
8.Antalyaspor 30 10 9 11 2 41
9.Adana Demirspor 30 9 9 12 7 39
10.Alanyaspor 30 9 9 12 -4 39
11.Sivasspor 30 9 10 11 -7 38
12.Samsunspor 30 10 14 6 -6 36
13.Kayserispor 30 10 11 9 -7 36
14.Ankaragücü 30 7 11 12 -3 33
15.Hatayspor 30 7 11 12 -4 33
16.Konyaspor 30 7 11 12 -11 33
17.Gazişehir Gaziantep 30 8 15 7 -10 31
18.Fatih Karagümrük 30 7 14 9 -4 30
19.Pendikspor 30 7 15 8 -27 29
20.İstanbulspor 30 3 20 7 -33 13