Uzmanlardan Seçim Öncesi Önemli Uyarı

1 Kasım 2015 tarihinde Ülkemizin kaderini değiştirecek bir seçim var. Bu seçimde bizleri yönetecek kişileri seçeceğiz.

Güncel 30.10.2015 17:20:46 0
Uzmanlardan Seçim Öncesi Önemli Uyarı

 

Seçimlere hilenin girmemesi çok önemlidir. Mert olan rakibi ile eşit şartlar altında yarışır. Namert olan ise; rakibi ile yüzleşecek, er meydanında rakibinin karşısına çıkacak cesarete sahip değildir. Böyle durumda da seçimi kazanmak, milleti aldatmak için hileye başvururlar. Harp hiledir ama hile namertlik değildir. Seçim strateji, çeviklik, akıl ve zekadır. Seçim ve sandık hileleri üç aşamada yapılır. Oylama öncesi yapılan hileler, oylama sürecinde yapılan hileler, oylama sonrası yapılan hilelerdir. Bu süreçlere çok dikkat etmek gerekmektedir.

 

Oylama Öncesi ; • Hedef bölgeler belirlenir, seçmen kayıtlarına mühadale yapılabilir, kendi seçmenlerini ekleme veya diğer partilere ait seçmenlerin çıkarılması şeklinde müdahale olabilir. • Kritik bölgeler ve kritik sandıklar için sandık başkanları özellikle belirlenebilir. Bu şaibe olacağı düşünülen sandıklara daha deneyimli ve tecrübeli müşahitlerin görevlendirilmesi ve seçmenin bu konuda bilinçlendirilmesi gerekmektedir. •

Sahte oy pusulası, zarf, mühür basılabilir. Kendi partilerine “EVET” mühürü basılı oy pusulalarını seçmenin boş oy pusulasıyla para, mevki, çıkar karşılığı değiştirebilirler. Seçmen kapalı oy alanına girerken önceden elinde bir pusula var mı ya da çıkarken ellerinde ayrıca boş pusula var mı dikkatli olunmalıdır. Ayrıca böyle bir olayı anlatan olursa, kendisine verilmiş bir partiye mühürlenmiş oy pusulası kanıt gösterilerek şikayet edilecektir.

Partilere suç atmak ve provokasyon amacıyla kendilerine “EVET” basılı oy pusulalarını seçim günü çöplere, yol kenarlarına atarak belli bir bölgede seçim iptaline kadar giden süreçleri başlatmak için kullanabilirler. • Seçim sabahı kritik bölgelerdeki sandık kurulu başkanları, seçime giren partilerin seçmenlerine zarfların ve/veya oy pusulalarının tamamını ya da bir bölümünü sandık kurulunun mührü ile mühürlemeden verebilir. Bunu engellemek için; sandık kurulları en geç saat 7’de toplandıktan ve görev dağılımı yaptıktan sonra; zarf ve oy pusulalarının torbadan çıkartılarak eksiksiz bir şekilde sayılmasına dikkat etmeleri gerekmektedir. Özellikle sandık kurullarının bütün zarf ve oy pusulalarına sandık kurulu mührü ile mühürlemesi istenmeli ve mührün basılacağı yerin sandık kurulu kararıyla kararlaştırılması ve bunun karar defterine yazılması istenmelidir. Böylelikle olası dışardan gelebilecek oy pusulaları kolaylıkla tespit edilebilir.

Sandık Kurulu seçim sabahında; sınıfı düzenliyoruz diye müşahitleri içeri almayabilir. Parti temsilcisi müşahitler kesinlikle bunu kabul etmemeli ve saat 07:00 den önce sınıfta hazır bulunmalıdır. Oylama Sırasında; • Okuma yazma bilmeyenlere, yaşlılara “EVET” mühürü basılı oy pusulası verilebilir. Bu konuda seçmenin bilgilendirilmesi ve oy verme sürecinde müşahitlerin seçmenlere oy pusulaları verilirken dikkatle izlemesi gerekmektedir.

 Seçmene oy pusulası ya da zarf verilirken bilinçli olarak gizlice zarfa ya da oy pusulasına belli işaretler ya da zarfın içine bir şeyler (kağıt parçalar vb) konmuş olabilir. Bu hilenin amacı oylarını geçersiz kılmaktır. Bu konuda yapılabilecek şey; seçmenin bilgilendirilmesi ve oy verme sürecinde müşahitlerin oy pusulaları seçmenlere verilirken dikkatle izlemesidir. • Okul dışında mühürlü oy pusulaları verilerek boş oy pusulalarının getirilmesi istenebilir. Yukarıda da belirtildiği üzere oylama başlamadan önce bu olası hile hatırlatılarak sandık kurulu mührünün hep aynı yere basılması konusunda sandık kurulunun karar alması sağlanmalıdır. Sayım döküm aşamasında da sandık kurulu mührünün basılı olduğu yer kontrol edilmeli. Buna rağmen şaibeli bir durum varsa basılı sandık kurulu mührünün o sandığa ait olup olmadığı kontrol edilmelidir.

Yabancılara oy kullandırılabilir. Ölüler, oy kullanamayacak durumda olanlar tespit edilebilir ve bunların yerine yabancılara, başkalarına oy kullandırılabilir. Bu noktada özellikle Suriyelilere oy kullandırılabilir. Bu hileye karşı özellikle kimlik tespitinde seçmenin oy kullanan kişi olup olmadığına dikkat etmek gerekmektedir.

Sandık Kurulu Başkanları ve sandık kurulu üyeleri engelliler ve okuma yazma bilmeyenler ile birlikte kapalı oy verme yerine girip onlar yerine oy kullanabilirler. 135 Sayılı genelgenin ilgili maddesinde hiçbir koşulda sandık kurulu başkanının kapalı oy verme yerine giremeyeceği belirtilmektedir. Bu konuda hem seçmenler bilgilendirilmeli hem de müşahitler ve okul sorumluları bu seçmenlerin oy kullanma süreçlerinde sandık kurulunun yasaya uygun davranıp davranmadığını kontrol etmelidir. Yine Sandık Kurulu Başkanı ya da üyeleri; yaşlılar, okuma yazma bilmeyenler, engelliler başta olmak üzere seçmeni hangi partiye oy vereceği noktasında yönlendirebilirler. Eşitlik ilkesine aykırı bu durumun seçim mevzuatına aykırı olduğu tüm sandık görevlilerimizce bilinmesi gerekir.

Partilerin müşahitleri sandık çevresinden uzaklaştırılmak istenebilir. Sandık başında kalabalık ve kaos oluşturulabilir. Böylelikle partilerin görevlileri provoke edilerek sandık çevresinden ve sandık alanından uzaklaştırılabilir. Bu noktada sandık görevlilerinin yasal mevzuata hâkim olması ve provokasyonlara gelmemesi için uyarılması oldukça önemlidir.

Sandık Kurulu Başkanları partimizin müşahitlerinin şikayetlerini işleme almayabilir, kabul etmeyebilir hatta düşmanca bir tavır gösterebilir. Böyle yaparak müşahitlerin sandık çevresinden ve alanından uzaklaştıracak zemini oluşturmayı amaçlayabilir. Dolayısıyla müşahitler yasal mevzuata hakim olması ve böylesi durumlarda derhal seçim kurullarına itiraz etmeleri gerekmektedir.

Sandık Kurulu Başkanları oy kullanmayan seçmen yerine oy kullanabilir. Bunun için müşahitler seçim sabahından akşama kadar sandık başında kalmaları sağlanmalıdır. Böylece sandık kurulu başkanı ikinci veya üçüncü kez oy kullanmaya kalkıştığında fark edebilir engelleyebilir ve sözlü şikayet kabul edilmezse yazılı şikayet ve hatta itiraz edebilirler. Oylama Sonrası; • Sayım döküme geçileceği ifade edilerek müşahitler sandık çevrelerinden uzaklaştırılmak istenebilir. Bunun için müşahitlerin bilgisizliğinden faydalanmak isteyebilirler ya da sandık başında önceden belirledikleri kişilerle kavga dövüş çıkartmak suretiyle kalabalık ve kaos oluşturabilirler. Böylelikle müşahitler ve seçmenleri sandık çevresinden uzaklaştırabilirler. Seçimin açıklık ilkesinin ihlali olan bu durum karşısında seçmenin ve sandık görevlilerinin bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Müşahitler kesinlikle sandık çevresinden uzaklaştırılamazlar. • Partilerin güçlü olduğu bölgelerde geçerli zarflar geçersiz olarak belirlenebilir. Seçmenin ve müşahidin hangi zarfların geçerli olup hangilerinin geçersiz olduğu konusunda tam olarak bilgilendirilmesi gerekmektedir. • Sayım döküm aşamasında, zarfların ve oy pusulalarının değiştirilmesi ya da geçerli geçersiz konusunda daha rahat hareket edilmesi amacıyla elektrikler kesilebilir. Sandık görevlileri mutlaka yanlarında el feneri bulundurmalıdır. Böyle durumda ayrıca Seçim Kurulu Okul Sorumlusu hakkında şikâyette bulunulmalıdır. • Sonuçlar tutanaklara geçirilirken partilerin eksiltme yapılarak kendi partilerinde aynı oranda artırma yapabilirler. X Partisinin oyları sandık sonuç tutanakları doldurulduğu sırada silinebilir, diğer partilere ya da geçersiz oylara eklenebilir. Müşahitler tarafından oyların sandık sonuç tutanaklarına eksiksiz bir şekilde yazılması kontrol edilmeli, sonuçların tutanağa hem rakamla hem de YAZI ile yazıldığı mutlaka kontrol edilmelidir. • Sandık kurulu müşahitlere “tutanağın resmini çek, aslını vermiyoruz” diyebilir.

Müşahitler kesinlikle bunu kabul etmemeli, önce tutanağı almalı, KENDİ TUTANAĞININ resmini çekmelidir. • Tutanaklar kurşun kalemlerle doldurularak daha sonra tahrifat yapılabilir. Sandık görevlilerinin bu konuda da dikkatli olması gerekmektedir. • Müşahitlere ve okul sorumlularına mühürsüz ya da ıslak imzasız sandık sonuç tutanağı verilebilir, ya da sandık sonuç tutanağı yok diye fotokopi önerilebilir. Bu konuda müşahitler özellikle

ISLAK İMZALI ve MÜHÜRLÜ SANDIK SONUÇ TUTANAKLARINI almadan sandık çevresini terk etmemeleri gerekir. Sandık kurulu başkanı isteyen tüm müşahitlere ıslak imzalı ve mühürlü sandık sonuç tutanağı vermek zorundadır. • Geçersiz oylara ayrılan bölümde geçersiz oy sayısı belirtilir ama gerekçe belirtilmez. Tutanaklarda kaydırma ve toplama hataları yapılabilir. Sandık sonuç tutanaklarının usule uygun doldurulması istenmeli ve mutlaka bilgiler kontrol edilmelidir. • Önceden hazırlanan torbalar gerçek torbalar ile değiştirilebilir. Bu hile torbaların taşınması sırasında yapılabilir. Ya da ilçe seçim kurullarında yapılabilir. Torbaları ilçelere taşıyacak araçlar mutlaka önceden kontrol edilmeli, araçların hiçbir yere uğramadan doğrudan seçim kurullarına gittiğinden emin olunmalı, bu amaçla araçlar takip edilmelidir. İlçe seçim kurullarında torbaların konulduğu yerlerde de müşahit ve partililer görevlendirilmelidir. 1 Kasımdaki seçimlerinin hilesiz bir şekilde yapılmasını temenni ederek, seçilen yöneticilerimizin vatanımıza ve milletimize hayırlı uğurlu olmasını dilerim. Güven ama kontrol et. 


Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Mayıs ayında 4 yeni destinasyon

Ümraniye’de seyir halindeki araçta yangın

Beykoz’da iş yeri kurşunlandı: 1 yaralı

SİMİTTE YENİ TARİFE UYGULAMASI

Kartal’da kontrolden çıkan otomobil ağaca çarptı: 1 yaralı

AK PARTİ'NİN OY KAYIPLARININ NEDENİ ?

TBMM'DE YENİ SANDELYE DAĞILIMI

BOĞAZDA YUNUSLARIN ŞOVU

Kadıköy’de park halindeki 2 araç alevlere teslim oldu

Omana Gömdüğü Uyuşturucuyu Alırken Yakalandı

ESKİ BOKSÖR ARKADAŞINI DÖVE DÖVE ÖLDÜRDÜ

Üsküdar’da saldırıya uğrayan motokurye 5 yerinden bıçaklandı

Kartal sahil yolunda 4 araçlı zincirleme trafik kazası: 5 yaralı

Üsküdar’da 1 buçuk ton kaçak midye ele geçirildi

BAYRAMDA SAHİLLERE AKIN

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde bayram namazı

Maltepe Belediye Meclisi, Esin Köymen Başkanlığında İlk Kez Toplandı

BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN

KADIKÖY BELEDİYE MECLİSİ, MESUT KÖSEDAĞI BAŞKANLIĞINDA İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Çekmeköy’de Temel Kazısı Sırasında İstinat Duvarı Çöktü

Maltepe’de İETT Şoförünün Yolcuya Demir Sopayla Saldırdı

Yangından korktu, kalp krizinden hayatını kaybetti

Pendik’te Yediemin Otoparkında Yangın Paniği

Kartal Belediye Meclisi’nde yeni dönem başladı

Bayram namazı saatleri 2024

Maltepe’de Karşı Yönlerden Gelen 2 Otomobil Çarpıştı

Başkan Adıgüzel’den Pazar mesaisi

Ataşehir Belediye Meclisi yeni dönem toplantılarına başladı

Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım mazbatasını aldı

Sancaktepe’de uyuşturucu operasyonu: 2 şüpheli tutuklandı

Yükleniyor

SİMİTTE YENİ TARİFE UYGULAMASI

KREDİ KARTI FAİZ ORANLARI ARTTI

Sabiha Gökçen, Kahire Sphinx uçuşları başladı

Fitch Türkiye'nin kredi notunu yükseltti

CHP'nin AYM Başvurusu, Memuru Vurdu.'2 milyon memurun maaşı 345 TL azalacak'

ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

Ramazan pidesinin fiyatı belli oldu

AnadoluJet'ten ucuz bilet kampanyası

THY'DEN UCUZ BİLET KAMPANYASI

TUZLA YENİ CAZİBE MERKEZİ OLDU

MALTEPE’DEKİ AMATÖR KULÜPLERE 100’ER BİN TL NAKİT YARDIM

PFDK’dan, Galatasaraylı futbolcu Icardi’ye 1 maç men cezası

ŞAMPİYONA BAŞKAN ADAYINDAN DESTEK

ESİN KÖYMEN GÜLSUYU SPOR TARAFTARIYLA BİRLİKTE ŞAMPİYONLUĞU KUTLADI

BAŞKAN ADAYI EKŞİ’DEN AMATÖR KULÜPLERE DESTEK

SPORCU GENÇLERE “KADEM ABİ “ SÖZÜ

Ziraat Türkiye Kupası’nda çeyrek ve yarı final eşleşmeleri belli oldu

BAŞIBÜYÜK STADI “BAŞIBÜYÜKLÜLERİN OLACAK”

Ümraniye’de futbol mahallelere taşındı

Okan Buruk'tan Tarihi Başarı

9. Tuzla’nın Yıldızlarına Ödül Yağmuru’nda 104 Öğrenci Ödüllendirildi

ESİN KÖYMEN, ÖĞRETMENLERLE BULUŞTU

EKŞİ “ MALTEPE’Yİ EĞİTİM VE SAĞLIK MERKEZİ YAPACAĞIZ”

AFET ARAMA KURTARMA KULÜBÜ SERGİ

OKULLARDA EĞİTİM SÜRESİ ARTACAK MI?

İSTANBUL'DA 1428 OKUL DEPREME KARŞI RİSKLİ

İstanbul'da 100 Okul Deprem Riskinden Dolayı Boşaltıldı

Ataşehir’de okul servislerine yönelik denetim yapıldı

Üniversite Mezunlarının Yüzde 71,7'si İstihdam Edildi

Okulların Kapanacağı Tarih Belli Oldu

AK PARTİ'NİN OY KAYIPLARININ NEDENİ ?

BAYRAMINIZ MÜBAREK OLSUN

AK PARTİ'NİN 31 MART İSTANBUL KARNESİ

MALTEPE'DE KÖYMEN DÖNEMİ BAŞLADI

Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım ikinci kez kazandı

ESİN KÖYMEN MALTEPE’NİN İLK KADIN BELEDİYE BAŞKANI OLDU

AKP standındaki korsan broşürlere suç duyurusu

Kadem Ekşi Ve Osman Bak, Gençlerle İftarda Buluştu

SALDIRIDA YARALANAN ŞAHİN’E CUMRUHBAŞKANI ERDOĞAN’IN SELAMINI İLETTİ

Ümraniye Belediye Başkanı İsmet Yıldırım: “Dişe dokunur bir hizmetleri olmadı”

Boğaz'da sisle oluşan kartpostallık manzara dron ile görüntülendi

ABD, İki Yüzlü Düşmanlığını Bir Kez Daha Tescilledi

Corona Virüsünden Sonra Hanta Virüsü Çıktı

ABD´ye Karşı Olumsuz Tavır Yüzde 64´e Yükseldi

Vizesiz Geçiş , 2018’De

Şangay’dan Maltepe’ye fuar desteği

Bu Adamın 63 İsmi Var

IŞID Türk Konsolosluğu?nu İşgal Etti

MALTEPE?DE SURİYE VE MISIRDA Kİ: KATLİAM PROTESTO EDİLDİ

Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan Mayıs ayında 4 yeni destinasyon

Ümraniye’de seyir halindeki araçta yangın

TBMM'DE YENİ SANDELYE DAĞILIMI

BOĞAZDA YUNUSLARIN ŞOVU

Üsküdar’da 1 buçuk ton kaçak midye ele geçirildi

BAYRAMDA SAHİLLERE AKIN

Ayasofya-i Kebir Cami-i Şerifi’nde bayram namazı

Maltepe Belediye Meclisi, Esin Köymen Başkanlığında İlk Kez Toplandı

KADIKÖY BELEDİYE MECLİSİ, MESUT KÖSEDAĞI BAŞKANLIĞINDA İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Çekmeköy’de Temel Kazısı Sırasında İstinat Duvarı Çöktü

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 34 28 1 5 58 89
3.Trabzonspor 34 18 12 4 15 58
4.Beşiktaş 35 16 13 6 6 54
5.İstanbul Başakşehir 34 15 12 7 7 52
6.Alanyaspor 35 12 10 13 3 49
7.Kasımpaşa 34 14 13 7 -3 49
8.Rizespor 35 14 14 7 -7 49
9.Sivasspor 34 12 10 12 -4 48
10.Antalyaspor 34 11 11 12 -3 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Kayserispor 34 11 13 10 -9 40
13.Ankaragücü 35 8 12 15 -3 39
14.Samsunspor 34 10 15 9 -7 39
15.Fatih Karagümrük 34 9 16 9 -2 36
16.Konyaspor 34 8 14 12 -14 36
17.Gazişehir Gaziantep 34 9 18 7 -15 34
18.Hatayspor 34 7 15 12 -10 33
19.Pendikspor 34 7 18 9 -32 30
20.İstanbulspor 34 4 23 7 -41 16