Uzm.Dr. Ömer PİRİNÇ


DİŞ EKSİKLİĞİNDE İMPLANT TEDAVİSİ ŞART MI?

Diş eksikliğinde implant tedavisi şart değil ama alternatiflerine göre çok konforlu fonksiyonel ve estetik bir tedavidir.


İmplant aslında sevimli tatlı bir materyal, koca büyük protezlerden kurtulmanın bir reçetesi, sağlıklı dişlerime zarar gelmemesinin bir formülü, sağlığın başladığı ağıza minik bir dokunuş,  çiğnememizi artıran bir çözüm, içinizden geldiği gibi gülmenin kolay bir yolu, ana dişimizi tutmasa da ona yakın konforu sağlayan bir araç. 

Şimdi gelelim bu implant kimlere yaptırılır, hangi vakalarda tercih edilir, ne marka tercih edilir, ömrü ne kadardır, canım çok yanar mı? Çevremizden bu konuyla ilgili mutlaka bir yorumlar duymuşsunuzdur. Şimdi çene cerrahi uzmanı olarak siz değerli okuyucularımı bilgilendirmek isterim.

ÇİĞNEME SİSTEMİMİZ MÜKEMMEL

Bildiğiniz gibi ağız, diş ve çene mükemmel yaratılmış bir sistem. Bu sistemde alt ve üst çenedeki dişlerimiz doğumumuzdan itibaren ihtiyacımıza göre eksiksiz bir şekilde sırayla gönderiliyor ve gerekli yere ve şekilde yerleştiriliyor. Çiğneme yapabilmemiz için karşılıklı kapanış haline getiriliyor yani fonksiyona alınıyor. Bununla beraber çiğnememizi   konuşmamızı  estetiğimizi sağlıyor. Tüm bu sistemin devamı için herhangi bir nedenle diş kaybı yaşarsak o eksik olan bölgenin mutlaka tamamlanması gerekiyor. 

Diş eksiklerinin tedavisinde uygulanan yöntemlerden birisi de dental implantlardır. Dental  implantı yapay diş kökü diye kısaca tarif edebiliriz. Vücudumuzun dokularına dost bir materyal olan titanyumdan yapılmıştır. Diş eksikliği olan bölgelere protez veya kaplama yaptırmak yerine alternatif geliştirilmiş bir yöntemdir. Maliyeti diğerlerine göre biraz fazla olmakla birlikte hasta konforu açısından oldukça iyidir. Şu gerçeği de unutmamak lazım en iyi implant bile ana dişin yerini tutamaz.

ÇENE CERRAHİSİ UZMANI YAPMALI

İmplant tedavisi uzmanlık  ve tecrübe isteyen hassas bir cerrahi işlemdir. Lokal anestezi altında küçük bir cerrahi işlem ile implantın ilgili çene kemiğine yerleştirilmesi ile başlar ve iyileşme süresi tamamlandıktan sonra implantın üzerine üst yapıyı yani dişi takmak ile  biter. Bu iyileşme süresi yapılan implant markasına göre değişmekle birlikte son yıllarda global implant markaları bu süreyi kısaltmaya yönelik çalışmalarını oldukça hızlandırdılar. Bu tedaviyi uygulayan branş diş hekimliğinin uzmanlık alanı olan çene cerrahisi bölümüdür. Komplikasyon yani istenmeyen durumlar yaşamak istemiyorsak bu işlemi çene cerrahisi uzmanı yapmalıdır. Neden? Çünkü uzmanlık isteyen hassas cerrahi işlem yani geriye dönüşü olmayan bir işlemdir.

HANGİ MARKAYI TERCİH ETMELİYİM?

Kullanılan her implantın kimliği yani bilgilerini ihtiva eden bir kartı vardır. İlerde implantınızla ilgili bir durum olduğunda tüm bilgiler bu kartınızda mevcuttur. Bu kartı doktorunuzdan talep etmeyi ve saklamayı unutmayın. Marka konusuna gelince başvurduğunuz klinikte kullanılan markalara tabi olmak durumunda kalacaksınız ancak doktorunuz alternatif sunarsa kendisinin de görüşünü alarak bir seçim yapabiliriz. Dünyada neredeyse gelişmiş ülkelerin tümü implant üretiyor. Sadece markaların ait olduğu ülkeye çok takılmaya gerek yok çünkü ülkenin isminden ziyade üreten firmanın sektördeki birikimi ve tecrübesi daha önemli. Bu arada yerli yani türk malı implant markalarımızın sayısı ve kalitesi gayet iyi güvenle yaptırabilirsiniz.  

KOMPLİKASYONLARA DİKKAT

İşlemi takiben 2. ve 3. gün ilgili bölgede şişlik ağrı vb. olabiliyor. İşlem sonrası doktorunuzun dikkat çekeceği tavsiyelere uyarsanız ve  yazacağı ilaçları düzenli kullanırsanız iyileşme periodunuz daha kolay geçecektir. Her cerrahi işlem gibi bu işleminde riskleri vardır. Tedavi sonrasında görülebilen dudakta uyuşukluk, enfeksiyon, maksiller sinüste problem olması, implantın iyileşmemesi vb.  gibi istemediğimiz komplikasyonlardan bahsedip keyfinizi kaçırmak istemem. Benim tavsiyem fiyattan önce tecrübeli bir çene cerrahı uzmanına iyi bir klinikte iyi bir marka implantı yaptırmanızdır. Tabii ki fiyatta önemli bir faktör ama bazen yağmurdan kaçarken doluya tutulabiliyoruz. Ödediğimiz para miktarından daha fazlasını en başa dönebilmek için harcamak durumunda kalabiliyoruz.

SONRASINDA İMPLANTIN DÜZENLİ KONTROLÜNÜ YAPTIRMALI

En başta implant tedavisinin uzun soluklu takip gerektiren bir tedavi olduğunu söylemem gerekiyor. İmplantın ömrü diğer dişlerinizin ömrü kadardır. yani dişleriniz ile beraber implantlı dişinizi de çok iyi fırçalamanız gerekiyor ki uzun yıllar size hizmet etsin. fırçalamazsanız implanta zarar gelmiyor fakat implantın etrafındaki çene kemiği ve dişeti kayıba uğrayıp yıkılıyor ve implant malesef kaybediliyor. Dolayısıyla dişlerimizi fırçalamaya, diş ipi kullanmaya, ağız hijyenimize maximum özen göstermeliyiz. Doktorunuz tedaviniz tamamlandı  güle güle kullanın implantınızı dese bile işimiz bitmiyor. En az yılda bir defa o implantı radyolojik ve klinik kontrolünü yani takibini yapmak gerekiyor. Dolayısıyla tüm kayıtlarınızı düzenli tutup  saklayabilen ve  bu süreçte takiplerinizi düzenli  yapabilecek doktor ve klinik olması gerekir.

Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de implantın başarı şansı %98 civarındadır. Her türlü çabaya gayrete rağmen küçük de olsa başarısızlıkla sonuçlanma oranı olduğunu gözümüzden kaçırmayalım.

İmplant tedavisi işlem sırasında ağrılı mıdır, işlem sonrası kısa tavsiyeler gibi konuları bir sonraki yazımda siz değerli okuyucularımla paylaşacağım. Hepinize sağlıklı gülüşlü mutlu günler diliyorum.

 

KREDİ KARTI FAİZ ORANLARI ARTTI

Sabiha Gökçen, Kahire Sphinx uçuşları başladı

Fitch Türkiye'nin kredi notunu yükseltti

CHP'nin AYM Başvurusu, Memuru Vurdu.'2 milyon memurun maaşı 345 TL azalacak'

ENFLASYON RAKAMLARI AÇIKLANDI

Ramazan pidesinin fiyatı belli oldu

AnadoluJet'ten ucuz bilet kampanyası

THY'DEN UCUZ BİLET KAMPANYASI

TUZLA YENİ CAZİBE MERKEZİ OLDU

İŞSİZLİKTE AZALMA, İSTİHDAMDA ARTIŞ

LİG TABLOSU

Takım O G M B Av P
1.Galatasaray 34 30 1 3 59 93
2.Fenerbahçe 33 27 1 5 57 86
3.Trabzonspor 33 17 12 4 13 55
4.Beşiktaş 33 15 12 6 6 51
5.İstanbul Başakşehir 33 14 12 7 6 49
6.Rizespor 33 14 13 6 -6 48
7.Kasımpaşa 33 13 13 7 -4 46
8.Antalyaspor 33 11 10 12 0 45
9.Alanyaspor 33 11 10 12 -3 45
10.Sivasspor 33 11 10 12 -5 45
11.Adana Demirspor 34 9 11 14 2 41
12.Samsunspor 33 10 14 9 -6 39
13.Ankaragücü 33 8 12 13 -3 37
14.Kayserispor 33 10 13 10 -10 37
15.Konyaspor 33 8 13 12 -13 36
16.Gazişehir Gaziantep 33 9 17 7 -13 34
17.Fatih Karagümrük 33 8 16 9 -5 33
18.Hatayspor 33 7 14 12 -9 33
19.Pendikspor 33 7 17 9 -31 30
20.İstanbulspor 33 4 22 7 -35 16