Tarih: 04.09.2014 11:23

Haydarpaşa Restorasyonuna Onay Yok

Facebook Twitter Linked-in

 CHP`li Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, Koruma Kurulu ve TCDD`den gelen Haydarpaşa Garı`nın restorasyon projesi ile ilgili Kadıköy Belediyesi`nin tavrını ve kararını Kadıköy Belediyesi Başkanlık Binası`nda düzenlediği basın toplantısı ile açıkladı. Toplantıda konuşan Belediye Başkanı Aykut Nuhoğlu, ortada yeni bir proje olmadığını, yapılan başvurusunun restorasyon projesine ruhsat başvurusu olduğunu söyledi.  Haydarpaşa Garı`nın özelleştirme kapsamına alındığını ve gar çevresindeki alanın imara açılarak rant alanına dönüştürülmek istendiğinin kamuoyu tarafından da bilindiğini belirten Nuhoğlu, 'Yaklaşık 1 milyon metrekarelik arazi ile ilgili 2012 yılında İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Haydarpaşa Gar`ı, Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Planı`nda, Gar için yapılan, `Kültürel Tesis, Turizm ve Konaklama Alanı` tanımıyla Haydarpaşa Gar`ının otele dönüştürülmesi fiili olarak kayıt altına alınmıştır' dedi

   Kadıköy Belediyesi`nin 2012 yılında 'Kadıköy Meydanı ve Çevresi Koruma Planı' nın iptali için 6.İdare Mahkemesi`ne açtığı davayı hatırlatan Nuhoğlu, 'Açılan davalar sonucunda 28 Mayıs 2014`te planın bir bölümü iptal edilerek, adalet önündeki haklılığımız da teyit edildi' diye konuştu. Başlatılan hukuki mücadelenin devam ettiğini söyleyen Nuhoğlu, İstanbul`da elde kalan kamu arazilerinin özelleştirilmesine kesinlikle karşı olduklarını belirterek, Haydarpaşa Gar`ı projesine karşı sonuna kadar direneceklerini, ruhsat için onay vermeyeceklerini belirtti. Nuhoğlu, Haydarpaşa Gar projesinin kamuoyunun da görüşlerinin alınması ve tartışılması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Bu plana Haydarpaşa Dayanışması ve binlerce Kadıköylüyle birlikte itiraz ettiklerini belirten Nuhoğlu, açılan davaların da sürdüğünü ifade etti. Gar ve çevresiyle ilgili taleplerini şöyle sıraladı.. ?Haydarpaşa, asli işlevi olan İstanbul kentinin tren garı olarak kullanılmalıdır. Çevresindeki alanlar da sermayeye ve ticarete peşkeş çekilmemeli, halkın doğrudan kullanımına yönelik, İstanbul`un ihtiyaç duyduğu, toplumun beklentilerine dönük yeşil ve sosyal alanlar olarak kullanılmalıdır. Zira endüstriyel bir miras olan Haydarpaşa Garı, kent siluetinin kuvvetli bir imgesel değeri niteliğindedir. Tarihi Bağdat Demiryolu`nun başlangıç noktası olan Gar, kent belleğine katkı sağlayacak ve sürekli canlı tutacak biçimde korunmalıdır.? 
Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, verilen mücadele ve adalet arayışı sonucunda Haydarpaşa Garı?nın gar işlevinin korunması konusunda önemli bir aşamaya gelindiğini söyledi. Nuhoğlu; ?TCDD tarafından belediyemize yapılan 14 Ağustos tarihli başvuru ile 5 no?lu Koruma Kurulu tarafından onaylanan röleve çalışmalarına başlanması için imar durumu talebinde bulunulmuştur. Başvuru sonucu ve basına yansıyan haberler, Haydarpaşa Garı?nın tarihi misyonuna yeniden geri döneceğini, hızlı tren istasyonu olarak kullanılacağını göstermektedir. Haydarpaşa Garı?nın aradan geçen neredeyse 5 yıldan sonra yeniden tarihi işlevine uygun biçimde kullanılması kararı sevindiricidir. ?Haydarpaşa Gardır Gar kalacak? diyenler kazanmış, özelleştirme politikalarıyla tarihi garın peşkeş çekilemeyeceği anlaşılmıştır. Bu karar bizim açımızdan hukukun, çağdaş ve katılımcı belediyeciliğin zaferidir.? dedi. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —