Tarih: 28.09.2014 12:50

Kurban Bayramı?nda Nasıl Beslenmeli

Facebook Twitter Linked-in

 Kurban Bayramı dolayısıyla et tüketiminin arttığına dikkat çeken Çağıner Hastanesi Diyetisyeni Buse Sarıkaya, kurban bayramında sağlıklı bir et tüketimi için yapılması gerekenleri anlattı. Kurban etlerinin kesildikten hemen sonra tüketilmesinin yanlış olduğunu belirten Sarıkaya ?

 ?Genelde yapılan hataların başında Kurban etinin kesilmesinden sonra, hatta aynı sabah kahvaltıda tüketilmesidir. Hayvan eti, kesildikten sonra kurbanın eti çok sert olur. Normal bir etin sindirimi 4 saat sürerken, taze kesilmiş etin sindirimi iki katı daha uzun sürede olabiliyor. Bunun için ilk gün et yenmemelidir. Et 24 saat bekletilip sonra kavurma veya soteli şeklinde tüketilmelidir. Kurban eti ilk gün içerisinde tüketildiği zaman, şişkinlik,sindirim bozuklukları ve kabızlık olmak üzere bir çok rahatsızlığa yol açar. Bayram da mutlaka et tüketileceği için sabahları sindirimi kolay şeyler tüketilmelidir.   Öğle vakti mümkünse et sebzeli yapılmalı. Bu etli sebze olabilir, sote olabilir. Yanında bol yağlı pilav olmamalı. Yoğurt, ayran bulunsun, hazım kolaylaşsın. Etin sindirimi zor olacağı için mümkünse hafif ikram olsun. Meyveli tatlılar olabilir, sütlü tatlılar olabilir. Hamur tatlıları yerine bunlar tercih edilmeli. Sarmalar, böreklerden ziyade kuru meyveler, çerezler ikram edilebilir. Bunlar kişiyi hem tok tutar hem kolay sindirilir. Bu arada bağırsak bozulmasını engeller. Bayram da hafif gıdalar hazırlanmaya ve ikram etmeye özen gösterilmelidir. Kolesterol ve kalp damar hastalıkları olan kişilerin Kurban Bayramı`nda et tüketimi konusunda daha dikkatli olmaları gerekir. Bu kişilerin etin yanında sebze, ayran, yoğurt ve küçük porsiyonlar tercih etmeleri gerekir? dedi.

 

Kurban etinin daha çok öğle saatlerinde tüketilmesi gerektiğini ifade eden Sarıkaya ?Eti yerken yanında mutlaka limonlu yeşillik tüketmeliyiz. Eti bol bulduk diye dört güne sığdırıp hazımsızlık, uykusuzluk, sindirim problemleri yaşamamalıyız. Eti yerken mutlaka beraberinde ayran, cacık, yoğurt gibi şeyler tüketilmelidir. Böylece hazımsızlığa bir nebzede olsa engel oluruz. Dikkat edilecek en önemli konu kesinlikle akşam saatlerinde et tüketmemeliyiz ? şeklinde konuştu. 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —