Sağlık Bakanlığı, eğitim araştırma hastanelerindeki hocaların özel hastanelere gidişini engellemek için dünyanın en büyük tıp fakültesini kuracak. Türkiye`deki 59 eğitim araştırma hastanesindeki doçent ve profesörler, Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane`nin hocası olacak. Türkiye`nin ilk tıp fakültesi olarak 1903`te Sultan 2. Abdülhamit Han tarafından kurulan Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane ismini alacak üniversite, önümüzdeki yıl eğitime başlayacak. İstanbul`da Haydarpaşa Yerleşkesi`nde, 500 öğrenci alacak olan üniversite, yurtiçi ve yurtdışında fakülte açma yetkisi sayesinde kontenjanını Türkiye`nin talepleri doğrultusunda belirleyebilecek. Eğitim ve araştırma hastanelerinde görev yapan bin 500 doçent ve profesörün kadroları da aktarılacak üniversite, Türkiye`nin en büyük tıp fakültesi kadrosuna sahip olacak.
Üniversitede doktor yetiştirmek üzere tıp fakültesi, hemşire ve sağlık personeli yetiştirmek üzere Sağlık Bilimleri Fakültesi ile master-doktora alanları için deSağlık Bilimleri Enstitüsü kurulacak. Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane`de okuyan öğrenciler, 4 yıllık eğitimlerini tamamladıktan sonra üniversitenin kendisine bağlı Türkiye`nin çeşitli yerlerindeki 59 eğitim araştırma hastanelerinde intörnlük eğitimlerine devam edecekler. Üniversite, Türkiye`nin uluslar arası stratejileri doğrultusunda bölge ülkelerde fakülte açabilecek. 6 dilde eğitim verebilecek donanıma sahip olacak. Özellikle Türki devletler için Rusça, Ortadoğu ülkeleri için Arapça ve Balkan ülkeleri için de İngilizce eğitim verilmesi amaçlanıyor.
Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane, mevcut devlet üniversitelerinin idari yönetimi ile de ayrışacak. Öğretim üyeleri rektörü seçmeyecek. Vakıf üniversitelerinde olduğu gibi mütevelli heyeti oluşacak. Heyet, Sağlık Bakanı, Müsteşar, Rektör, YÖK`ten bir üye ve bakanın seçeceği bir kişiden oluşacak. Mütevelli heyeti, rektör olarak planladığı 6 kişiyi YÖK`e önerecek. YÖK aralarından 3 kişiyi Cumhurbaşkanı`na önerecek ve biri atanacak.