Tarih: 24.08.2017 08:14

Maltepe, Suriyeli Kardeşlerinin Yarasını Sarıyor

Facebook Twitter Linked-in

Suriyeli çocukların maruz kaldıkları travmaların teşhis ve tedavisi için Maltepe  Kaymakamlığı tarafından geliştirilen, İlçe Belediyesi ile  Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından desteklenen  “Maltepe İlçesi Suriyeli Kardeşlerinin Yarasını Sarıyor” projesi  kapsamında çalışmalar başlatıldı. Proje kapsamında saha faaliyetlerine başlanırken,   Suriyeli ailelere ev ziyaretlerinin gerçekleştirilerek  travma sonrasında yaşanan duygu durum bozuklukları konusunda bilgilendirilmeler yapılıyor.  Gerçekleştirilen ev ziyaretleriyle 16 hanede yaşayan 6-17 yaş grubu toplam 48 Suriyeli çocuğun “travma sonrası stres bozukluğu” seviyeleri tespit edildi. Proje ekibi üyesi dört psikolojik danışman ve bir uzman klinik psikolog tarafından gerçekleştirilen tarama çalışmaları neticesinde 13 Suriyeli çocuğun savaş ve göç sürecinde ağır düzeyde travmatize olduğu, 16 Suriyeli çocuğun ise orta düzeyde travma mağduriyeti belirtileri gösterdiği belirlendi. Okula gitmeye çekinen, okul ile iletişime geçemeyen ya da nasıl kayıt olacağını bilmeyen 4 Suriyeli çocuğun aileleriyle görüşülerek bu çocukların okula kaydedilmesi sağlandı. 

Altı hafta daha sürecek tarama çalışmaları neticesinde Maltepe ilçesinde yaşayan 354 Suriyeli çocuğun tamamının travma düzeyleri belirlenmiş olması planlanmaktadır. Tarama çalışmalarının ardından projenin tedavi aşamasına geçilecektir. Bu kapsamda, orta ve daha üstü düzeyde travmatize olmuş tahmini 80 Suriyeli çocuk rehabilite edilecektir. Travma tedavisinde Dünya Sağlık Örgütü tarafından tavsiye edilen EMDR terapi tekniği kullanılacaktır. Bilimsel araştırmalar EMDR terapi tekniğin travma tedavisinde  yüzde 70´e yakın bir başarı gösterdiğini göstermektedir. Bu nedenle, gerçekleştirilecek psikoterapi etkinlikleriyle Suriyeli çocukların tedavisinde büyük bir başarı edilmesi hedeflenmektedir.

 “Maltepe İlçesi Suriyeli Kardeşlerinin Yarasını Sarıyor” projesi büyük ilgi görürken   Cumhurbaşkanlığı himayelerinde gerçekleştirilen Uluslararası Şehir ve Sivil Toplum Kuruluşları Zirvesi‘ne bilim kurulu tarafından proje sunumu için davet edilen tek kamu kurumu Maltepe Kaymakamlığı oldu.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —