Tarih: 07.05.2020 16:59

Marmaray Bir İlke İmza Atıyor

Facebook Twitter Linked-in

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı  Karaismailoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Marmaray´ın Pekin´den Londra´ya kadar uzanan en kısa, en ekonomik, en elverişli uluslararası demiryolu koridoru olan orta koridorun en önemli halkalarından biri olduğunu belirterek, Marmaray´dan ilk uluslararası yük treninin geçen yıl Kasım ayında geçtiğini anımsattı.


Çin´den Avrupa´ya kesintisiz giden ilk yük treni China Railway Express´in, 2 kıta, 10 ülke, 2 denizi aşarak, 11 bin 483 kilometrelik yolu 12 günde kat ederek Prag´a ulaştığını anlatan Karaismailoğlu bu seferin ardından yeni uluslararası tren seferlerinin düzenlenmesi için hazırlıklara başlandığını bildirdi.Yüklerin Bakü-Tiflis-Kars hattının ve Marmaray´ın kullanılarak orta koridor üzerinden taşınmasının, diğer koridorlara göre zaman ve enerji tasarrufu sağladığını belirten Karaismailoğlu, bu noktada yurt içi yük taşımacılığı için de Marmaray´ın Anadolu´nun hammaddelerini ve ürünlerini Avrupa´ya ulaştırmak açısından büyük öneme sahip olduğunu vurguladı. Bu kapsamda ilk yurt içi yük treninin yarın Marmaray´dan geçeceğini açıklayan Bakan Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

'Adana ve Gaziantep´den alacağı yükleriyle Marmaray´dan geçiş yaparak Tekirdağ´ın Çorlu istasyonuna ulaşacak olan ve 16 vagondan oluşan yurt içi blok yük treni, bir ilk olacak. Daha önce Adana ve Gaziantep´ten trenle Derince´ye, Derince´den feribot ve devamında karayolu ile Çorlu´da bulunan sanayi tesislerine ulaştırılan yükler, artık Marmaray´dan geçecek aktarma yapılmadan vasıta değiştirmeden varış yerlerine ulaşacak. Marmaray´da yarın bir ilk yaşanacak ve Marmaray´da yurt içi yük taşımacılığı da başlamış olacak. Böylece aktarmalar tarih olacak.'

YILDA 25 BİN KONTEYNER

Karaismailoğlu, yarın gece Marmaray´dan geçecek yük treninin yaklaşık 400 metre uzunluğunda ve bin 200 ton ağırlığında olduğunu belirterek, söz konusu yük treninin 16 vagon, 32 konteyner içerisinde plastik hammaddesi taşıdığını bildirdi. Trenin Gaziantep-Çorlu arasındaki parkurunun bin 524 kilometre olduğunu ifade eden Karaismailoğlu, şunları ifade etti:

'Marmara Denizi´nde feribot geçişi gerekmediğinden önemli miktarda fiyat avantajı sağlayacak. Bu treni önümüzdeki günlerde yenileri de takip edecek. Böylelikle yılda 25 bin konteyner Anadolu´nun sanayi merkezlerinden yüklenerek Marmaray üzerinden Avrupa yakasına geçecek. Çorlu´da mamul hale gelen ihraç ürünlerinin Avrupa ülkelerine ihracatı da trenle gerçekleşecek. Demiryolu ile sağlanan fiyat avantajı ihracatçımızın rekabet gücünü artıracak.'




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —