Tarih: 16.02.2023 11:27

MİRAÇ KANDİLİ’NDE NASIL İBADET EDİLİR, OKUNACAK DUA VE SÜRELER NELER?

Facebook Twitter Linked-in

 Miraç gecesi İslam alemi için önemli günler arasında bulunuyor. 

Bu yıl 17 Şubat Cuma gününe denk gelen Miraç Kandili, Hazreti Muhammed'in göğe yükseldiği gün olarak bilinir. İslam inancına göre, Hz.Muhammed, Miraç gecesi, Allah'ın daveti üzerine Cebrail Aleyhisselam’ın rehberliğinde Mescid-i Haram'dan Mescid-i Aksa'ya, oradan semaya, yüce alemlere ve ilahi huzura yükseldi. Hz. Muhammed, yolculuğunda "Burak" adlı binekle seyahat etti.

 

MİRAÇ GECESİNDE NELER OLDU ? 

Beş vakit namaz, miraç gecesinde farz kılındı, Allah'a şirk koşmayanların cennete gireceği müjdesi verildi ve Miraç gecesinde "Amenerrasulu " diye başlayan Bakara Süresi’nin son iki ayeti indirildi.

Ayrıca bu gece Allah, Hz Muhammed'e insanın yaşama hakkını, şeref ve haysiyetini korumayı, toplumun huzur ve güvenini sağlamayı amaçlayan on iki emir vahyetti.

Miracın bir diğer hediyesi ise "Âmenerrasulü" diye başlayan Bakara suresinin son iki ayetidir. Her gün yatsı namazından sonra bu ayetler okunur, iman dile getirilir.  Recep’te oruç tutmak Allah’a şükür ve O’nun rızasını kazanmak için güzel bir fırsattır. Recep ayının ilk gün orucu, İlk Perşembe günü yani Regaip Kandilinde ve 13, 14 ve 15. gün ile birlikte son üç gün tutulacak oruçlar da oldukça faziletlidir. Bu kapsamda da Recep ayının 27. gecesi yani Miraç Kandili’nin gündüzünde oruç tutulur ve Allah katında sevabı büyüktür.Recep ayının 27. Gecesi ve 17 Şubat 2023 Cuma gününe (26 Recep 1444) tekabül eder. Cuma'yı Cumartesi’ye bağlayan gece Miraç gecesidir. Miraç Kandili namazları bu gece kılınır ve imsak vaktine kadar tamamlanır. Miraç Kandilinde oruç ise Miraç’ın gündüzü tutulur. Yani miraç kandili 2023 hangi gün oruç tutulur? sorusuna cevap verecek olursak 18 Şubat 2023 Cumartesi günü Miraç orucu tutulur deriz.

Miraç gecesinde; beş vakit namaz farz kılındı, Allah'a şirk koşmayanların cennete gireceği müjdesi verildi ve "Amenerrasulü" diye başlayan Bakara Suresi'nin son iki ayeti indirildi. Ayrıca aynı gece Allah tarafından, Hazreti Muhammed'e (sav) insanın yaşama hakkını, şeref ve haysiyetini korumayı, toplumun huzur ve güvenini sağlamayı amaçlayan on iki emir vahyedildi. Bu yüzden bu mübarek geceyi ibadetle geçirebilmek insanoğlu için oldukça büyük önem arz etmektedir. Bu ibadetlerin bazıları şöyle sıralanabilmektedir;

-Kur'ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur'ân- Kerim ziyafetleri verilmeli; Kelamullah'a olan sevgi, saygı ve aidiyet duyguları güçlendirilmelidir..

-Peygamber Efendimiz (sav)'e salât ü selâmlar gönderilmeli; O'nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmelidir.

-Kaza, nafile ve geceye ait nakledilen namazlar kılınmalıdır. Kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuurunun ihya edilmesidir.

 -Tefekkürde bulunulmalı; "Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın için ne yapıyorum" gibi konularda iç muhakemeye girilmelidir.

-Günahlar için kalben inanıp tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi çıkıştan önceki son fırsat gibi düşünüp af dilenilmelidir.

-Bol bol zikir ve tesbih çekilmelidir.

Miraç gecesi, Hz. Muhammed'in (S.A.V) göğe yükselmesi olayıdır. Miraç Kandili’nde okunacak ve dualar ve  süreler ise;    

 

Euzü billahi mineş-şeytanir-racîm Bismillahir-rahmanir-rahîm Ey Bizleri varlığa erdiren Var olmadaki sonsuz zevki gönüllerimize duyuran Güzeller Güzeli Rabbimiz! Sana sonsuz hamd ü senalar olsun.

Kainatın İftihar Tablosu Peygamber Efendimiz'e Sonsuz salât ü selam olsun. Gufranla ufkumuzda tüllenen şu mübarek gecede bir kere daha dergâh-ı ilahînin önünde el açıp yalvarıyoruz: YA İLAHEL-ALEMİN!

Bize verdiğin isteme duygusu ve istenenleri vereceğin inancıyla rahmetinin vüs'ati genişliğindeki kapına dayanıyor, şu mübarek gecede bir kere daha hâlimizi arz etmek istiyoruz. Hâlimiz Sana ayan, söyleyeceklerimiz bildiklerinin bir kısmını beyan. Beklediğimiz asırlardan beri bizi kıvrım kıvrım kıvrandıran dertlerimize derman.. İcabet buyur ey Rahîm ü Rahmân!

“Allah’ım! Senden senin sevgini ve beni sana yakın kılacak herkesi sevmeyi bana nasip etmeni niyaz ediyorum.” (Tirmizi, Daavat, 73)
“Allah’ım! Beni güzellikler işleyip müjdesine nail olanlardan, kötülük işlediklerinde de bağışlanma dileyenlerden eyle.” (İbn Mace, 57)
“Allah’ım acizlikten, tembellikten, korkaklıktan, cimrilikten, ihtiyarlık düşkünlüğünden ve kabir azabından sana sığınırım. Allah’ım! Bana sana karşı gelmekten sakınma duygusu kazandır. Nefsimi günahlardan arındır, çünkü onu en iyi arındıracak olan Sensin. Nefsimin sahibi ve efendisi sensin. Allah’ım! Faydasız bilgiden, ürpermeyen gönülden, doyma bilmeyen nefisten, kabul olmayacak duadan sana sığınırım.” (Müslim, Zikir, 73; Nesai, İstiaze, 13, 65)

 

“Ya Rabbi! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni affet.” (İbn Mace, Dua, 5)


Lâ yükellifu(A)llâhu nefsen illâ vus'ahâ(c) lehâ mâ kesebet ve'aleyhâ me-ktesebet(k) rabbenâ lâ tu-âḣiżnâ in nesînâ ev aḣta/nâ(c) rabbenâ velâ tahmil 'aleynâ isran kemâ hameltehu 'ale-lleżîne min kablinâ(c) rabbenâ velâ tuhammilnâ mâ lâ tâkate lenâ bih(i)(s) va'fu 'annâ vaġfir lenâ verhamnâ(c) ente mevlânâ fensurnâ 'ale-lkavmi-lkâfirîn(e) (Bakara-286)
“Allah’ım! Günahlarımı, bilgisizlik yüzünden yaptıklarımı, haddimi aşarak işlediğim kusurlarımı, benden daha iyi bildiğin bütün hatalarımı bağışla.” (Buhari, Daavat, 60)

 

 

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —