Tarih: 16.06.2016 18:54

Nijerya´dan Maltepe´ye Kardeşlik Köprüsü

Facebook Twitter Linked-in

  Nijerya Ankara Büyükelçiliği Maslahatgüzarı İbrahim Isah, Birinci Sekreter Ernest Ugah Monn,  Ticaret Ataşesi Oluwakemi Osunnaike ile birlikte  Başkan Ali Kılıç´ı ziyaret etti.  Görüşme öncesi belediyenin tesislerini ziyaret eden Büyükelçilik heyeti adına konuşan Isah, Maltepe´de insanlık adına önemli işlere imza atıldığını belirterek  “Maltepe´de belediyeye ait tesislerinizi gezdik. Çalışmalarınız çok başarılı. Muhteşem bir kültür merkeziniz var. Rehabilitasyon merkeziniz insanlık açısından çok önemli bir çalışma. Zihinsel ya da bedensel engelli bir çocuğun ailesinin yüzünün gülmesi çok önemli. Bu konudaki çalışmalarınız takdir edilesi. Bu çalışmalarınızdan çok etkilendik” dedi./resimler/2016-6/16/1901482416468.jpg

“SOMUT ADIMLARIN TAM ZAMANI”

Maltepe´de çok iyi ağırlandıklarını belirten Isah, Kılıç´a daveti için teşekkür ederken, “Diplomatik ilişkilerimiz yaklaşık 1970´li yıllarda başlasa da, kültürel etkileşimimiz Osmanlı İmparatorluğu döneminden bu yana sürüyor. İki ülke devlet yetkililerinin birbirini ziyareti sırasında sadece ticari ve ekonomik ilişkilerde değil, eğitim konusunda da önemli anlaşmalar yapıldı. Bu noktada sizin davetiniz çok anlamlı ve önemlidir. Kültürel ve ticari ilişkiler açısından bu görüşmenin tam zamanı” diye konuştu. Türkiye´de çok sayıda Nijerya vatandaşı yaşadığını kaydeden Isah, şunları söyledi:

'3 bin Nijeryalı öğrenci Türkiye´de eğitim görüyor. İstanbul´da yaşayan Nijeryalı yaklaşık 3 bin kişi. Nijerya´daki terör olayları karşısında bu olayları, kınayan, lanetleyen mesajlarınız, Nijerya halkına verdiğiniz destek bizleri mutlu etti. Türkiye ve Nijerya halkları arasında etkileşimi arttırabiliriz. Maltepeli ve Nijeryalı iş adamları arasında etkileşim sağlamak için girişimlerde bulunabiliriz. Bu ziyaretin önemine inandığımız için heyet olarak buradayız.'

Toplumlar arası kardeşlik köprülerini her fırsatta genişlettiklerini ifade eden Başkan Kılıç da, 'Almanya´da olduğum yıllarda Nijeryalı gençlerin kültürüne, bilgi birikimine şahit oldum. Maltepe Belediyesi olarak farklı kültürlerin, farklı dinlerin, farklı inanışların, farklı yaşam tarzlarının, birbirine zenginlik katabileceğini, yeni dostluk köprüleri kurabileceğine inanarak uluslararası konferanslara, kardeş kent projelerine önem veriyoruz. Asırlardan bu yana dünyanın çeşitli yerlerinde savaşlar oldu. Bu savaşlar özellikle genç nesillerin beyinlerinde yeni önyargı duvarları ördü. Biz yerel yönetimlerin diplomasideki tıkanıklığı gidermek açısından önemli bir misyon üstlenebileceğine inanıyorum” dedi.

KILIÇ´TAN 4 ÖNERİ

2 yıl içerisinde Çin, Japonya, Kenya, Bulgaristan, Makedonya, Almanya gibi ülkelerle çok yakın ilişki geliştirdiklerini ve bir çoğu ile kardeş kent protokolleri imzaladıklarını vurgulayan Kılıç, ticari ve kültürel ilişkilere katkı sunması amacıyla İbrahim Isah´a 4 öneri sundu. Kılıç,

“Bu önerilerimin ilki bu yaz Beşçeşmeler Meydanı´nda bir Nijerya akşamı yaparak, Nijerya halkı ile Maltepe halkını buluşturalım. Diğer önerim eylül ayında Maltepe´de düzenlemeyi planladığımız 3. Uluslararası Diyalog Konferansı´nda Nijerya´dan da yetkili bir belediye başkanı, bakan vs. katılımı ile göç ve göçmenler sorununu tartışmak istiyoruz. Geçen yıl yaptığımız konferansta 5 kıtadan insanları buluşturduk. Konferansa katılım bu yıl daha da artacak. Çünkü mülteci sorunu çağımızın sorunu. Ben sizi şimdiden davet ediyorum. Üçüncü olarak Nijeryalı ve Türkiyeli iş adamları arasında dönüşümlü toplantılar yaparak yatırımların arttırılmasını sağlamalıyız. Buradan yola çıkarak Uluslararası Kongre ve Fuar Merkezi projemiz için Nijeryalı iş adamlarını Maltepe´de yatırıma davet ediyorum” dedi.

Kılıç ayrıca tüm bu önerilerin sağlıklı bir şekilde hayata geçirilebilmesi için Nijerya´dan da ticari, insani ve kültürel ilişkilere katkı sunacak bir kent ile kardeşlik protokolü imzalamak istediklerini dile getirdi.

 MALTEPELİ İŞADAMLARINA NİJERYA DAVETİ

Toplantıda bir konuşma yapan Nijerya Ankara Büyükelçiliği Ticaret Ataşesi Oluwakemi Osunnaike, Nijerya ile Türkiye arasında büyük bir iş potansiyeli olduğunu belirterek, “Nüfusumuz 180 milyon kişi. Bu da önemli bir ithalat ve ihracat destinasyonu sağlıyor. Sahra altı ülkeler arasında Nijerya, Türkiye açısından eşi bulunmaz bir iş partneri. Zaten ülkemizde Türk müteahhitler, inşaat alanında yoğun faaliyet gösteriyorlar. Bunu diğer alanlara da yaymak istiyoruz. Türkiye ile 2.3 milyar dolar civarında bir iş volümümüz var. Hatta 2011 yılında Türkiye ile Nijerya arasında ticari işbirliği anlaşması imzalandı ve bu her sene yenileniyor. Bu ticari faaliyetlerimiz, kültür, turizm ve diğer alanlarda da kendini göstererek çok yönlü ilişki kurmamıza yola açıyor” dedi.  

Oluwakemi Osunnaike, ülkelerinde iş yapanlar için hukuki süreçlerin de kolaylaştırıldığına dikkat çekerek, Maltepeli işadamlarını ülkelerine davet etti ve bu ortamın oluşmasına katkıda bulunan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç´a teşekkür etti.  

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —