Tarih: 07.11.2016 15:57

Suriyeli Mültecilerle Ortak Bir Gelecek İçin

Facebook Twitter Linked-in

 Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği (UNHCR) verilerine göre Suriye´deki siyasi ve sosyal istikrarsızlık sonucu, kendi ülkelerinde özgürce yaşama hakları elinden alınan 4.8 milyon Suriyeli´den, 2.7 milyonu Türkiye´ye sığındığı belirtiliyor.

Savaş süreci uzadıkça Türkiye´de doğan Suriyeli çocuk sayısının artıyor olması, burada büyüyen Suriyeli çocukların ülkenin bir parçası olacak genç nesli oluşturacağı anlamına geldiği bildiriliyor. Bu bağlamda, Habitat Derneği ve Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği, Türkiye´de barış ve huzur dolu bir yaşam alanı oluşturmak ve istihdama katkı sağlayarak ortak bir gelecek yaratmak hedefiyle İMECE Programı için bir araya geldi.

 

Ortak Bir Gelecek İçin Girişimci ve Girişimci Adaylarına Eğitimler Verilecek…

İMECE Programı kapsamında, Suriyeli sığınmacıların Türkiye´ye gelirken getirdikleri ekonomik kaynakları Türkiye´nin büyümesine katkıda bulunmak ve ortak bir gelecek için değerlendirmek isteyen girişimci ve girişimci adayı Suriyelilere ve Türkiye vatandaşlarına çeşitli eğitimler verilecek. Ayrıca İMECE Programı ile yürütülecek etkinliklerle iş ve meslek imkânlarının yaratılması da sağlanacak.

Üzerinde uzun süredir kapsamlı bir çalışma yürütülen İMECE Programı detaylarının ilerleyen günlerde kamuoyu ile paylaşılacağını belirten Habitat Derneği Genel Koordinatörü ve İMECE Programı Direktörü Başak Saral, “Suriyeli Mültecilerle ortak bir gelecek inşa edebilmek ve ülkemizin ekonomisine katkıda bulunmalarını sağlamak için imece vaktidir diyerek İMECE Programı´nın çalışmalarına başladık. Kısa bir süre sonra hayata geçecek İMECE Programı ile Suriyeli insan kaynağını ülkemiz için artı değer haline getirmeyi hedefliyoruz.” açıklamasında bulundu.

Türkiye´nin 2023 Kalkınma Hedeflerine Katkıda Bulunacak…

İMECE Programı Direktörü Başak Saral projenin hedeflerine ilişkin bilgiler verdi. Saral,   “Suriyeli Mültecilerin kendilerini Türkiye´nin bir parçası gibi hissetmelerini ve yaşadıkları travmaları atlatarak, özgüvenlerini yeniden kazandırmayı amaçlıyoruz. Ayrıca Suriyelilerin yaşadıkları bölgelerdeki insanlarla aralarındaki duvarları kaldırmaları da temel hedeflerimiz arasında.”

Türkiye´nin 2023 kalkınma hedeflerine İMECE Programı´nın önemli ölçüde katkıda bulunacağını belirten Başak Saral, programın geleceği konusunda şu bilgileri verdi. Saral,  “Uzun dönemde İMECE Programı´nın devamlılığını sağlayarak,  sürdürülebilir hale getirmeyi ve böylece etki alanını daha da genişleterek olabildiğince çok kişinin hayatına dokunmayı istiyoruz. Amacımız ülkemizin kalkınmasına,  ekonomisine, toplumsal huzur ve barışına katkı sağlayarak, sığınmacı Suriyeli mültecilerle ortak bir gelecek inşa etmektir.” dedi.

Habitat Derneği´nin Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliği ile birlikte gerçekleştireceği İMECE Programı kapsamında ulusal ve uluslararası önemli kuruluşların işbirliği içinde olduklarını belirten Başak Saral, bu kurumların, International Medical Corps, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği, TC GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı,  Youth Business International ve Accenture Development Partnerships olduğunu söyledi.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —