İlk çocuk için verilen tek seferlik doğum yarıdımı 5 bin TL’ye yükseltilirken, ikinci çocuk ve sonraki çocuklar için aylık ödemeler de arttı. Bu düzenleme, doğum yardımına başvuru şartlarını da yeniden gündeme getirdi.
Doğum yardımıyla ilgili detaylar arasında kimlerin başvuru yapabileceği ve ödeme süreçlerinin nasıl işlediği soruları yer alıyor. İşte çocuk yardımıyla ilgili bilmeniz gereken tüm detaylar…
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Aile Yılı Tanıtım Programı’nda yaptığı açıklamalarda, yeni doğacak ilk çocuk için verilen tek seferlik doğum yardımını 5 bin liraya yükselttiklerini duyurdu.
Bu kapsamda doğum yardımları ilk çocuk için tek seferlik 5 bin TL, ikinci çocuk için her ay 1.500 lira; 3’üncü ve sonraki çocuklar için her ay 5 bin lira olacak şekilde hesaplara yatacak.
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın açıkladığı bilgilere göre, çocuk yardımı Türk vatandaşları ile Mavi Kart sahiplerine verilmektedir. Anneden veya babadan birinin Türk vatandaşı ya da Mavi Kart sahibi olması yeterlidir.
Doğum yardımı, 15 Mayıs 2015 tarihi ve sonrasında gerçekleşen doğumlar için geçerlidir. Bu tarihten önce doğmuş çocuklar için yardım verilmez. Ancak yeni doğan çocuğun kaçıncı sırada olduğu, yardımı etkileyen bir faktördür.
Doğum yardımı ödemeleri, başvuru yapıldıktan sonra Doğum Yardımı Sistemi’ne (DYS) girilir. Ödemeler genellikle başvurunun yapıldığı ayı takip eden ay içinde hak sahiplerinin PTT şubelerinden alabileceği şekilde düzenlenir.
Doğum yardımı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından ailelere tek sefere mahsus yapılmakta.
Doğum yardımı başvuruları ve ödemeleri, annenin Türk vatandaşı veya Mavi Kart sahibi olması durumunda doğrudan anne üzerinden yapılır. Ancak annenin vatandaşlığı bulunmuyorsa veya vefat etmişse, yardımlar baba üzerinden gerçekleştirilmektedir.