Tarih: 25.10.2015 19:27

Yeni Toplumsal Tehdit ; Bullying

Facebook Twitter Linked-in

BILKA (Bölge Kadın Araştırma Merkezi) tarafından “Akran Zorbalığı” (Bullying) raporu açıklandı.  Günümüzün en zorlu meselelerinden biri olarak nitelendirilen Akran Zorbalığına maruz kalan çocuklar ve gençlerin ağır bedeller ödediklerini belirtildi.  BILKA (Bölge Kadın Araştırma Merkezi) Başkanı Avukat Alev Sezen, 7 bölgede  34 şehirde “Akran Zorbalığı” araştırmasını gerçekleştirdiklerini belirterek “Bu araştırmada,  okul-aile işbirliği yapıldığında, zorbaların empati yapması sağlandığında, kendi durumlarına ve özelliklerine uygun görev ve sorumluluk verildiğinde son derece olumlu sonuçlar alındığı görülmüştür. İhmal olmadığında hınç yerini liderliğe bırakmaktadır.  Batı dünyasında da akran zorbalığının varlığı belirlenip adı konulmasına rağmen tanıma ve mücadele yöntemleri henüz araştırma safhasındadır. Bu mesele dünyada çözülebilmiş değildir. Tanıma ve çözüm arayışları devam etmektedir. ABD’de Anti Bullying Enstitüsünün ilk akran zorbalığı konferansı 22-23 Ekim 2014’de, 230 katılımcıyla düzenlenmiştir. İkinci konferansın 2016 sonbaharında yapılması planlanmaktadır. BİLKA Türkiye’nin 7 bölgesinin tamamında ve 34 şehirde ülkemizin ilk kapsamlı “akran zorbalığı” araştırmasını gerçekleştirmiştir. 360 sınıf veya branş öğretmeni, psikolojik rehberlik ve danışma birimi öğretmenleri ile anket yapılmıştır. Bu araştırmada akran zorbalığının çözümü imkânsız bir mesele olmadığı görülmüştür. Aileler, toplum ve devlet görevlerini yerine getirdiğinde bir mesele kalmayacaktır ” dedi.

 

BILKA  Başkanı Avukat Alev Sezen, bir insan hakları ihlali olan akran zorbalığında   hukuki düzenlemelere ihtiyaç duyulduğuna da vurgu yaparak şunları söyledi :

 

“Aileler çocuklarına “ihmal” duygusuna ver vermeyen bir ilgi ve şefkat göstermelidir. Ailelerin sosyo ekonomik ve sosyokültürel seviyelerinin genelde düşük olması önemli olmakla birlikte esaslı bir unsur değildir. Konunun çözümünde çevrenin de önemli olduğu görülmüştür. Çevre çocuğun içinde bulunduğu mahallenin yanı sıra kitle iletişim araçlarını da kapsamaktadır. Medyanın sorumlu yayıncılık yapması büyük bir öneme sahiptir. Okullarda disiplinin olması, disiplin müeyyidelerinin ciddiyet ve kararlılıkla uygulanması büyük önem taşımaktadır. Esas mahiyeti itibariyle bir insan hakları ihlali olan akran zorbalığında devlet tarafından gereken hukuki düzenlemeler yapılmalıdır. Zorbalığın olmadığı bir dünya için, bir toplumsal tehlikeye dikkat çekerek görünür hale gelmesine ve gereken tedbirlerin alınarak bertaraf edilmesine vesile olmasını diliyoruz”

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —