Yılanlı Sütün Yok Olma Tehlikesi İle Karşı Karşıya

Yılanlı Sütün Yok Olma Tehlikesi İle Karşı Karşıya

2 bin 500 yıllık geçmişi olan ve milattan sonra 4´üncü yüzyıldan bu yana İstanbul´da bulunan ´Yılanlı Sütun´ yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Antik dönemden günümüze kalan eserlerden biri olan Yılanlı Sütün , milattan önce 478-477 yılında Pers İmparatorluğu ile Batı Anadolu ve Ege Denizi çevresinde bulunan Kent Devletleri arasında uzun yıllar süren savaşın sonunda Yunanlılar tarafından her zaman özgürlüğü hatırlatması amacıyla Apollon´a sunulmak üzere için inşa edildi.

2 bin 500 yıllık geçmişi olan ve milattan sonra 4´üncü yüzyıldan bu yana İstanbul´da bulunan bu eser günümüzde yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Uzmanlar, açık havada birçok dış faktörden olumsuz yönde etkilenen eserin kapalı bir müze alanında korumaya alınması gerektiğini belirtiyor.

Ege Denizi´nin iki kıyısında kurulmuş olan ve çocuğu Helen kökenli Kent Devletleri ile Persler arasında yaşanan uzun savaşların ardından  Yunan Devletleri´nin kazanılan zaferin anısına yaptırdıkları eserlerden biri olan ´Yılanlı Sütun´ yüzyıllardır varlığını devam ettiriyor. İlk halinden bugüne birçok parçası eksilen eser, eski adıyla Hipodrom şimdiki adıyla Sultan Ahmet Meydanı ´nda asırlardır ayakta duruyor. Ancak açık hava koşullarında varlığını sürdürmeye çalışan ´Yılanlı Sütun´ için bazı tehlikeler söz konusu. Uzmanlar hava değişimi, nem, doğal afet gibi unsurlardan olumsuz yönde etkilenen eserin kapalı bir alanda sergilenmesi konusunda hem fikir.

 Daha önce Yılanlı Sütun´un bir müzede koruma altına alınması konusunda bir yüksek lisans tezi yazan İstanbul Arkeoloji Müzesi arkeologlarından Gülbahar Baran Çelik, eserin 2 bin 500 yıldır dışarıda olduğunu, bu nedenle birçok özelliğini kaybettiğini söylüyor ve bu durumun sebeplerini şöyle açıklıyor:

'Maden eserler açık hava koşullarından çok fazla etkilenir. Çünkü sıcakta genleşip soğukta sıkışırlar ve kendilerini havanın sıcak veya soğuğuna adapte etmeye çalışırlar. Bu durum maden eserler üzerinde ´korozyon´ dediğimiz hastalığın başlangıcına sebep olur. Bu eserler aynı zamanda nemin değişkenliğinden de etkilenir. Oysa maden eserlerin sabit sıcaklık ve nem oranına sahip ortamlarda muhafaza edilmesi gerekir. Eğer eser dışarıdaysa da bu koşulların sağlanması ve koşulların sürdürülebilir olması gerekir. Ancak Yılanlı Sütun için şu anda böyle bir ortam sağlanamadığından eserin kapalı alana taşınması daha doğru olacaktır.'

ÜZERİNDE BOYA İZLERİ, ETRAFINDA ÇÖPLER VAR'

 Eserin üzerinde çok önemli çatlakların olduğuna da dikkat çeken Çelik, 'Yağmurlu havalarda o çatlakların içinde giren su buzlanarak, genleşmeye ve çatlakların artmasına neden oluyor. Onun dışında karbondioksit, sülfürdioksit gibi atmosferde bulunan çok sayıda gaz da korozyon oluşmasına neden oluyor. Bunun dışında bir de fiziksel faktörlerden kaynaklanan sıkıntılar yaşanabiliyor. Deprem gibi, dışarıdan atılan sert cisimler gibi ya da esere zarar verecek boyalar, sıvılar gibi. Bugün hale üzerinde boya izlerini, aşağı atılmış çöpleri görebilirsiniz. Bu kadar değerli bir eserin bu koşullarda burada olması oldukça riskli' diye konuştu.

ESERE AİT YILAN BAŞLARINDAN BİRİ ARKELOJİ MÜZESİ´NDE

Yılanlı Sütun´un yerinden kaldırılması için bir projelendirme sürecine ihtiyaç olduğunu belirten Çelik, bu çalışmada sadece arkeolog ve restoratörlerin değil farklı bilim dallarından uzmanların, sanat tarihçilerinin bir arada olması gerektiğini vurguladı. Eserin şu anda olduğu yere bir kopyasının koyulup orjinalinin kaldırılmasını ve önemli bir restorasyondan geçtikten sonra müzede sergilenmesinin doğru olacağını dile getiren Çelik, 'Yılanlı Sütun´da yer alan 3 yılan başından biri şu anda İstanbul Arkeoloji Müzesi´nde sergileniyor. Bu eseri de onunla birlikte sergileyebiliriz. Öncelikle bu işe liderlik edecek bir kurum lazım. Kültür Bakanlığı ve onun birimi olan Arkeoloji Müzeleri ya da Restorasyon Merkez Müdürlüğü bu çalışma için en uygun adresler' dedi.

'ESERİN MÜZEYE KALDIRILMASI OSMAN HAMDİ BEY´İN DE VASİYETİ'

Konuyla ilgili hazırladığı teze başlamadan önce İstanbul Arkeoloji Müzeleri´nin de kurucusu olan Osman Hamdi´nin bir mektubuyla karşılaştığını söyleyen Çelik, '1895´te Maarif´e yazılmış duygusal bir mektuptu. Osman Hamdi Bey o mektupta ülkemizin çok değerli kültür varlıkları olduğundan ve bunların ülke için gurur kaynağı olduğundan söz ediyor. Ama bir o kadar sorumlu olduğumuzu hatırlatıp, bu eserin ne kadar önemli olduğundan ve bir sürü yayınının yapıldığından, bilim adamları tarafından çok değer verildiğinden ancak dışarıda hem yağmur hem de güneşe karşı korunmasız olduğundan, içine atılan çöplerden, üzerine atılan taşlardan bunun her ne kadar ilgililere söylense de önüne geçilemediğinden söz ediyor. Bu nedenle eserin müzeye taşınması ve yerine kopyasının yapılması önerisinde bulunuyor. Ama o öneri kabul edilmiyor. Bu anlamda eserin müzeye kaldırılması aslında Osman Hamdi´nin de bir vasiyeti diyebiliriz' ifadelerinde bulundu.

DÜNYADA ÖRNEKLERİ VAR

'İtalya´da San Marco Kilisesi´nin önünde yine İstanbul Hipodromundan götürülmüş olduğu düşünülen 4 tane bronz at heykeli vardı. Bunların kilisenin dışında, açık alanda bir galeride sergilenmesini restoratörler uygun bulmadı. Bu nedenle özgün eserler içeri alındı yerlerine replikaları koyuldu. Benzer şekilde Michelangelo´nun Floransa´daki meşhur Davut Heykeli Galleriadell´Accademia´ya kaldırıldı. Yerine bir replikası koyuldu.'

'BİR GÜN ANITIN PARÇALANDIĞINI GÖREBİLİRİZ'

Dünyada bu kadar eski ve hala bir meydanda duran tek eserin Yılanlı Sütun olduğuna dikkat çeken Yılmaz, 'Eserin üzerinde derin çatlaklar var. Tıpkı üzerinde yer alan yılan başlarının daha önce kırılması gibi bir gün geldiğimizde anıtın parçalar halinde yere yığıldığını görebiliriz. Bu hem çok trajik olur hem de ülkemiz açısından prestij kaybına neden olur. Bu nedenle artık bu durumu tartışmamız, mümkün olduğu kadar çabuk karar vermemiz ve bu anıtın ömrünü uzatmak için projeler geliştirmemiz lazım' dedi.

4´ÜNCÜ YÜZYILDAN BU YANA İSTANBUL´DA

Milattan önce 479 yılında Perslerle Yunan Kent Devletleri arasında uzun yıllar devam eden savaşlar Platea Savaşı ile son buldu. Yunanlılar bu zaferin anısına Delphoi Apollon Tapınağı´na çok sayıda adak heykeli sundu. Bu heykeller arasında yer alan ve 3 parçadan oluşan Yılan Sütun (Burmalı Sütun) günümüze ulaşan ve en meşhur olan eserdir. İlk yapıldığında birbirine sarılmış 3 yılanı ve üzerinde altın kaplama bir kazanı bulunan eser, savaşa katılmış 31 Kent Devleti´nin ismini de üzerinde taşıyordu. İlk kayıplarını 100 yıl sonra vermeye başlayan Yılanlı Sütun´un önce altın kazanı eritildi. Uzun süre bu kutsal alanda kalan eserin İmparator Konstantin  tarafından milattan sonra 324-330 yılları arasında İstanbul´a getirildiği ve dördüncü yüzyıldan bu yana burada olduğu tahmin ediliyor. Eserle ilgili elde edilen bilgiler arasında Osmanlı İmparatorluğu döneminde İstanbul alındıktan sonra yılanlardan birinin çenesinin kaybolduğu, saray tarihçisi tarafından verilen bilgiye göre ise 21 Ekim 1700´de saat 17.20´de bir gürültü ile yılan başlarının koptuğu biliniyor. İstanbullular anıtın, kenti yılanlardan koruyan bir tılsımı olduğuna inanıyordu. Kopan yılan başlarından biri şu anda İstanbul Arkeoloji Müzesi´nde sergilenirken diğerlerinin nerede olduğu bilinmiyor.

 

 



Cari denge Nisan ayında 7 milyar 864 milyon dolar açık verdi

Kira artış oranı açıklandı!

İSTANBUL HURDA ARAÇ MEZARLIĞI OLDU

YILIN İLK ENFLASYON RAKAMI AÇIKLANDI

MOTORİNE İNDİRİM GELİYOR

2025 MTV ZAM ORANLARI BELLİ OLDU

İSTANBUL HAVALİMANI AVRUPA BİRİNCİSİ

55 İLİN İHRACAATI ARTTI

TÜRKİYE İHRACATTA G20 ÜLKELERİ ARASINDA LİDER OLDU

TEMMUZ AYINDA KONUT SATIŞLARINDA ARTIŞ

2025-2026 sezonunun fikstür çekimi yapıldı!

Asiye Ağaoğlu Anadolu Lisesi Kız Futsal Takımı, dünya kupası yolcusu

81 İLDE GEÇERLİ TROY KART GELİYOR

Kerem Aktürkoğlu resmen Benfica'da! Serbest kalma bedeli dudak uçuklattı

Milli Takım Çeyrek Finalde

Milli Takım, Adını Son 16 Turuna Yazdırdı

MALTEPE'NİN ŞAMPİYON GURURU

MALTEPE’DEKİ AMATÖR KULÜPLERE 100’ER BİN TL NAKİT YARDIM

PFDK’dan, Galatasaraylı futbolcu Icardi’ye 1 maç men cezası

ŞAMPİYONA BAŞKAN ADAYINDAN DESTEK

İstanbul'da Emniyet Müdürleri Değişti

Öğretmenden Öğrenciye Dayak Kamerada

İstanbul Havalimanı Ocak Ayında Yine Zirvede

BAŞÖĞRETMENLİKTE DOĞUM KRİZİ

ÜMRANİYE’DE METRO KUMANDA MERKEZİNE SİLAHLI BASKIN:

MEB'DEN GENELGE: KAYIT ÜCRETİ ALINMAYACAK

LGS'DE 2 TERCİHLER NE ZAMAN BAŞLAYACAK ?

Ümraniyeli 3 öğrenci LGS’de birinci oldu

İlkokul Ve Ortaokula Başlayacak Öğrencilerin Kayıtları Yapıldı

Kız Kardeşi Sınıfta Kaldığı İçin Öğretmeni Yumrukladı

Sırrı Süreyya Önder Hayatını Kaybetti

Maltepe`de MHP Meclis Üyelerinden CHP Bütçesine Destek

Maltepe Belediye Başkan Yardımcılarına Terör Tutuklaması

DHKP-C'İTİRAFÇISINDAN MALTEPE BELEDİYESİ İTİRAFI

Beykoz Belediye Başkan Vekilliği’ne Özlem Vural Gürzel seçildi

Maltepe Belediyesi'nde konsere para var, işçilere yok.

KADİKOY MECLİS BAŞKANVEKİLİ İÇİN GÖZALTI KARARI

Meclisteki Tek Kadın Meclis Üyesini Susturdular

SAYIŞTAY KARTAL BELEDİYESİ'NDE BÜYÜK USULSÜZLÜK TESPİT ETTİ

MALTEPE BELEDİYESİ YEMEK İHALESİNDE ŞAİBE İDDİASI

Gazze'deki Soykırım Hollanda'da Protesto Edildi

Boğaz'da sisle oluşan kartpostallık manzara dron ile görüntülendi

ABD, İki Yüzlü Düşmanlığını Bir Kez Daha Tescilledi

Corona Virüsünden Sonra Hanta Virüsü Çıktı

ABD´ye Karşı Olumsuz Tavır Yüzde 64´e Yükseldi

Vizesiz Geçiş , 2018’De

Şangay’dan Maltepe’ye fuar desteği

Bu Adamın 63 İsmi Var

IŞID Türk Konsolosluğu?nu İşgal Etti

MALTEPE?DE SURİYE VE MISIRDA Kİ: KATLİAM PROTESTO EDİLDİ

Kavurucu sıcaklar geliyor!

Dilencinin Pazar Arabasından 35 Bin 985 TL Ve 10 Çeyrek Altın Çıktı

İBB’YE 5.DALGA OPERASYONU; 47 GÖZALTI

24 Bin Liralık Kredi Borcu 6 Milyon Liralık Evinden Etti

Hasanpaşa Gençlik Merkezi hizmete açıldı

İstanbul'da Ulaşım Kaosu Kapıda

Üsküdar Belediyesine Haciz Şoku!

Beykoz Belediyesi'ndeki Yolsuzluk Davasında Fezleke Hazırlandı

İETT garajları otobüs mezarlığına dönüştü

Kartal’da riskli yapıların dönüşümü devam ediyor

İstanbul'da Emniyet Müdürleri Değişti

Maltepe’de Asayiş Toplantısı Gerçekleştirildi

Kavurucu sıcaklar geliyor!

2025-2026 sezonunun fikstür çekimi yapıldı!

Dilencinin Pazar Arabasından 35 Bin 985 TL Ve 10 Çeyrek Altın Çıktı

Cari denge Nisan ayında 7 milyar 864 milyon dolar açık verdi

İBB’YE 5.DALGA OPERASYONU; 47 GÖZALTI

24 Bin Liralık Kredi Borcu 6 Milyon Liralık Evinden Etti

Yeşilçam Oyuncusu Mehmet Serdar Sulukahya Öldürüldü!

İBB’ye 4. Dalga Yolsuzluk Operasyonu

Asiye Ağaoğlu Anadolu Lisesi Kız Futsal Takımı, dünya kupası yolcusu

Hasanpaşa Gençlik Merkezi hizmete açıldı

Öğretmenden Öğrenciye Dayak Kamerada

İstanbul'da Ulaşım Kaosu Kapıda

Üsküdar Belediyesine Haciz Şoku!

20 milyon lira değerindeki lüks otomobil alev topuna döndü

Galatasaray 5. Yıldızı Taktı

Beykoz Belediyesi'ndeki Yolsuzluk Davasında Fezleke Hazırlandı

İETT garajları otobüs mezarlığına dönüştü

Pendik’te yol verme kavgası

Ataşehir’de zincirleme kaza: Savrulan araç yayaya çarptı

Kartal’da riskli yapıların dönüşümü devam ediyor

Ümraniye’de minikler toprakla buluştu

Sırrı Süreyya Önder Hayatını Kaybetti

İstanbul Boğazı'nda Gemi Trafiğine Sis Engeli

Bahar Sonunda Geliyor

Maltepe’de ambulansa yol vermeyen ehliyetsiz sürücüye para cezası

İstanbul için fırtına uyarısı

Kadıköy'de bir dairenin balkonu çöktü! Bina tahliye edildi

İstanbul'da 1.5 Milyon Riskli Bina Var

Yükleniyor