DOĞA GÜLAY CIRBAN

Tarih: 03.06.2022 21:25

KURBAN ROLÜNÜ BENİMSEMEK, NEDİR BU KURBAN PSİKOLOJİSİ.

Facebook Twitter Linked-in

Kurban rolü, yaşamda hep zarar görmüş, kötü olayların içinden çoğunlukla hiç çıkamamış, hep aksiliklerin içinde, bahtsız,  çoğu zaman mutsuz, hep zorluklarla savaşmak zorunda kalan parçanızdır, bunu içindeki rol olarak ve durumlara koyduğunuz anlamların sonucu olarak düşünebilirsiniz.

Aslında o kadar çok negatif tanım yaptım ki, sizi rahatsız etmiş olabilir, biraz daha açıklamaya çalışacağım.

Hayatın pek de adil davranmadığı zamanları tabiîki hepimiz yaşıyoruz ancak bu durum adaletin çok daha ötesinde aslında.

Öyle yada böyle hepimizin içinde barınan yada barınmış bir kurban rolü illaki var, düşünün, hayatınızda her şeyin üst üste kötü gittiği zamanlar olmadı mı? İlla ki olmuştur.

Ama burada bir nüans var ki, o acı durumdan beslenmek ile o acı durumun içinden çıkmak nüansı,  bu gerçekten çok önemli.  Çünkü kurban bilinci, negatif olan durumu konuşarak  ve konuştuğunu defalarca yaşayarak bir büyütme içindedir. Odak noktası negatifken ve o konuyu çok dillendirdiğinizde, otomatik olarak büyüyecektir.

Ancak bununla beraber, kurban rolünün  içinden çıkmanın en kolay ve rahat yolu da , kötü olayları yaşarken, çözümsel davranmak,  gerçek ve kalıcı çözüm yolu içerisinde, bu konuda çaba göstermek bilinçli ve çözüme yönelik davranış biçimidir.

Dolayısıyla yaşanan sıkıntılar, üzüntüler ve onların sürekli içinde olma durumu ve hali. Sürekli onları konuşmak ama çözümde değil sadece sorunu konuşarak orada kalma halidir, acı çeken, kurban rolünü benimsemektir.

Bu hal içerisinde kaldığınızda içinizdeki kurban parçanız, başka bir deyişle ‘acıdan beslenen parçanız´ sapasağlam ayakta, görevini başarıyla yerine getiriyor demektir.

Peki,  bu bir seçim mi?  Neden benim başıma geliyor da diğer arkadaşımın başına gelmiyor? Şanssızım işte şeklinde düşüncelere yol açabilir. Bu sorular aslında çok da yanlış olmaz değil mi? Özellikle de aksilikleri arka arakaya yaşamış ya da hayatının çoğu bu yönde geçmiş birisi için.

Aslına bakarsanız, daha derinlere inmeli biraz da, çocukluk anılarına, hayat ağacına, atalar bilgilerine, anneye, babaya bakmalı, neden benim başıma geliyor cümlesinin cevabı, bizi oluşturan, bizi biz yapan köklerimizde gizli çünkü.  Karakter de bu durumlara karşı hangi rolü seçeceğimizi gösteriyor olabilir mi?  Olmayı seçtiğimiz kişiyi.  Mesela o anda ben bunun üstünden gelirim diyerek gösterilen bir tavır ya da o anda hayata insanlara küsme tavrı.  Bunların hepsi bizim parçamız, hepsini taşırız içimizde. Mücadeleci, cesur, gözüpek,  savaşçı.  Ya da pes eden, tükenmiş,  kaçan.

Peki ağır basan hangisi? Sorunun içinde kalıp, sorunu büyütüp, içimizdeki kurban psikolojisini yaşatmak mı oluyor? Yoksa sorunu görüp, fark edip, onun içinden çıkmaya uğraşmak mı?

Eğer kontrolünüz dışında döngüleriniz varsa ve bunlar yaşamınızı iyice ele geçirmeye başladıysa, bilinç altındaki kalıplar temizlenip, köklerimizden gelen, aldığımız negatif duygu ve kalıplar dönüştürülmeli. Bu bilinç altı çalışması kalıcı bir sonuç sağlayacaktır ve bununla beraber özgüveni  artan iç çocuk parçalarımızda dönüşür  ve artık kurban rolü geride kalır. Bu çalışmaların en güzel yanı,  kalıcı olarak ve kontrol etmeden, kendiliğinden oluşan başkalaşım, duygu değişimidir.  Bilinçaltının kalıpları kırıldığında kontrol edemediğiniz her konu,   sizin kontrolünüze geçer, kendiliğinden sorunlar ortadan kalkar ve hayat yolunda dönüşüm başlar. Tabii ki, alacağınız profesyonel destek ile…  Bu kadar kolay mı? Evet, sabrederek, biraz emekle, bu kadar kolay.

Bilinç bazında da, kurban rolünü benimsemeden,  öz varlığımız ile iletişime geçmeyi başaralım ve kendimiz ile olan ilişkimizi köklerimiz ile beraber ama oradan gelen negatif acıları temizlemiş olarak, yepyeni bir ‘ben´  ile özde ve sevgiyle yaşayalım, kendi içimizde bütünlükte yaşayalım.

İçinizdeki kurban parçasının şifalanması ve iyileşmesi niyetiyle.

 

 

 

 

 

Doğa Gülay Cırban

Sosyolog-Aile Danışmanı / Bilinçaltı ve Regresyon Danışmanı

gcirban@gmail.com

Instagram: @iliski.bilincalti.danismani


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —